Tudi varuhinji človekovih pravic grozijo s smrtjo

Varuhinja obsoja vse oblike sovraštva in nestrpnosti, ne glede na to, proti komu je izjava uperjena.

Objavljeno
17. avgust 2012 22.28
Matjaž Albreht, notranja politika
Matjaž Albreht, notranja politika
Ljubljana – Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik obsoja vse oblike sovraštva in nestrpnosti, ne glede na to, proti komu ali kateri skupini je izjava uperjena. To velja tudi za grafite, ki so sovražno nastrojeni proti predsedniku vlade Janezu Janši.

Varuhinja se je s tem odzvala na zapise v nekaterih medijih, ki so ji očitali, da ni obsodila grafitov s pozivi k uboju Janše, po čemer naj bi bilo mogoče sklepati, da je to ne skrbi. Ocenjuje, da so ta pisanja nekorektni in zlonamerni povzetki in komentarji odgovora na vprašanje novinarja TSmedia, katerega lastnik je »državni« Telekom, ali namerava zaradi tega kakorkoli ukrepati. V odgovoru je varuhinja namreč navedla, da v zvezi s tem ni prejela nobene pobude in da sistematično ne spremlja grafitov in drugih primerov tako imenovanega sovražnega govora. Takšne primere lahko le naznani pristojnim organom, ne more pa presojati, ali gre za kaznivo dejanje. Za to so pristojni tožilci in sodniki.

Na področju omejevanja sovražnega govora varuhinja deluje predvsem na splošni in preventivni ravni, tudi tako, da predlaga spremembe predpisov. Tako je že priporočila, naj vlada prouči možnost, da se javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti sankcionira tudi kot prekršek. Vlada se doslej na to priporočilo ni odzvala. Nekorekten povzetek stališč varuhinje, ki je bil objavljen na spletnih straneh Siola, in so ga povzeli še nekateri mediji, je povzročil, da so tudi njej grozili s smrtjo.

Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je na svoji spletni strani zapisal, da je zaskrbljen zaradi pozivov k nasilju nad posameznimi politiki in drugimi javno izpostavljenimi ljudmi. Organe odkrivanja in pregona je pozval, naj se odzovejo hitro in učinkovito. Odkrivanje in pregon kaznivih dejanj, tudi tistih z grožnjami z nasiljem, je ena najpomembnejših nalog vsakega policista, kriminalista in tožilca. Podobno ravnanje pričakuje tudi od vseh tistih institucij, ki v zvezi s tem lahko storijo karkoli. Tudi če nimajo izvršilnih zakonskih pooblastil za ukrepanje, je njihova javna in jasna obsodba nasilja še kako pomembna, je zapisal.

»Trenutno dogajanje eskalacije sovražnega govora in neposrednih groženj po svoje dokazujejo zastrupljeno stanje duha, v katerem smo se znašli in ki je nesporno posledica ideološkega podžiganja, za katerim stojijo predvsem politične stranke – pri tem prednjači vladajoča«, pa so v odzivu na sporočilo varuhinje zapisali v stranki LDS. Prepričani so, da je treba preganjati tako sovražni govor kot storilce kaznivih dejanj razpihovanja sovraštva ali ogrožanja varnosti, ne glede na poreklo ali politično pripadnost prizadetega. V LDS želijo, da bodo tudi v primeru varuhinje storilci učinkovito identificirani in kaznovani. Za opravljanje funkcije varuha človekovih pravic je še najpomembneje, da se nanj ne izvajajo nobeni pritiski, še najmanj z grožnjami s smrtjo.