Tudi z avtobusom čez Vršič

Vožnja iz Kranjske Gore do Bovca po strmi in ovinkasti 46 kilometrov dolgi cesti za 6,7 evra.

Objavljeno
30. junij 2013 20.54
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin
Bovec – Javni prevoz med zgornjim Posočjem in Gorenjsko je slab, toda vsaj v poletnem času je zaživela turistično-panoramska avtobusna povezava med Bovcem in Kranjsko Goro čez prelaz Vršič.

Dostop čez naš najvišji prelaz je sicer redna avtobusna linija, ki jo bodo do konca avgusta še okrepili s štirikratnimi dnevnimi odhodi z obeh strani Vršiča. Kranjskogorska in bovška občina sta že leta 1996 podelili sedemletno koncesijo prevoznikoma Avrigo in Integral, ki je leta 2006 postal Alpetur. »Prizadevamo si, da bi prevoze uporabljalo čim več obiskovalcev Vršiča. Namenjeni so vsem – od domačih in tujih turistov do planincev, domačinov in drugih potnikov,« je povedal Andrej Sušnik iz Potovalne agencije Alpetur.

Lani prepeljali več kot tri tisoč potnikov

Vožnja iz Kranjske Gore do Bovca po strmi in ovinkasti 46 kilometrov dolgi cesti traja uro in tri četrt, posebna izkušnja pa bo stranke stala 6,7 evra. Lani so čez goro prepeljali 3200 potnikov, največ na vrhuncu turistične sezone avgusta, ko je v avtobus stopilo 1767 potnikov. »Zasedenost linije je najbolj odvisna od vremena. S turistično promocijo želimo povečati število potnikov na liniji in ljudem predstaviti, da je mogoče potovati tudi z javnim prevozom, in ne zgolj z osebnimi vozili. Promocija je namenjena predvsem popularizaciji avtobusnega prevoza na Vršič in v Bovec in tudi splošni širši uporabi javnega prevoza. Z zmanjšanjem osebnega prometa na prelazu Vršič bi dosegli tudi pozitivne učinke na okolje in zmanjšali problem prezasedenih parkirišč na prelazu, še posebno konec tedna,« je dejal Sušnik.

Vršič priljubljen med planinci

Vršič je s 1611 metri priljubljena turistična destinacija. »To je izhodiščna točka za številne planince. Mnogi pa se z avtobusom iz Bovca podajo do Trente, od tam pa se peš vračajo po Soški pešpoti,« je pojasnil David Štulc iz Lokalne turistične organizacije (LTO) Bovec. Vožnja po vršiških ovinkih je zahtevna, poudarjajo v Alpeturju.

»Zaradi serpentin je cesta za avtobus ozka, kar vozniku otežuje srečavanje z drugimi vozili. Srečavanje z drugimi vozili, predvsem avtodomi in drugimi večjimi vozili, je nemogoče. Vožnja čez prelaz Vršič od voznika zahteva veliko vozniških izkušenj in spretnosti,« je dodal Sušnik.