Tudi žabam pomagajmo čez cesto

Prostovoljstvo: v prihodnjih tednih pričakujejo množično selitev dvoživk.

Objavljeno
01. marec 2014 19.40
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Najbolj neučakane dvoživke so se že prebudile iz zimskega spanca, zato so v nekaterih krajih prostovoljci že začeli postavljati zaščitne mreže za dvoživke, ki je so večkrat meja med življenjem in smrtjo.

Ljudje se v zadnjem času vedno bolj zavedajo ogroženosti dvoživk in zato so tudi vedno bolj pripravljeni pomagati pri reševanju teh živali, še posebej takrat, kadar so najbolj ranljive. To je prav v spomladanskem času, ko se selijo iz prezimovališč (gozdovi) v mrestišča (mlake), saj je večina dvoživk med razmnoževanjem vezana na vodo. V tem času se dvoživke premikajo počasi, saj nosijo zarod, poleg tega samice na hrbtu že prenašajo samce. V krajih, kjer njihovo selitveno pot prečka prometna cesta, večina populacije konča pod kolesi avtomobilov.

Pogled na tisoče trupelc na cesti številne zgane, da si želijo pomagati žabicam. Pomoč je smiselna, saj lahko že nekaj prostovoljcev na točki, kjer dvoživke prečkajo cesto, reši tudi več sto ali več tisoč živali v le nekaj dneh. Da sploh ne omenjamo, da je spomladansko večerno sprehajanje, ki ga lahko združimo s pobiranjem dvoživk, dobra rekreacija in prijetna sprostitev ter poučna zabava za malčke.

Prostovoljci so ob Večni poti v Ljubljani, v Hrašah pri Smledniku, Rovah pri Radomljah, v Borecih pri Ljutomeru in drugod že začeli postavljati zaščitne mreže za dvoživke. A največji naval žabic še prihaja, saj strokovnjaki napovedujejo, da bo množična selitev v prihodnjih treh tednih.