Tudi zaposleni na univerzi zahtevajo odstope

Zahtevajo, da celotna univerzitetna skupnost nemudoma začne notranjo razpravo in iskati konkretne odgovornosti za sporna dejanja.

Objavljeno
12. januar 2016 17.45
hočevar univerza
Ma. F.
Ma. F.

Ljubljana − Zaposleni na Univerzi v Ljubljani so na vodstvo naslovili pobudo, s katero izražajo zaskrbljenost zaradi dejanj nekaterih vodilnih, ki po njihovem mnenju krnijo integriteto univerze in njen družbeni ugled. »Še posebej nas skrbi, da vodstvo univerze pojavov, ki so moralno-etično skrajno sporni in/ali celo neskladni z zakonsko ureditvijo, ne razrešuje pravočasno in na primeren način,« so zapisali. 

Opravičevanje nezakonitih izplačil dodatkov, podpora psevdoznanstvenih projektov, zlorabe položaja vodilnih in vodstvenih funkcij, opuščanje dolžnega ravnanja, nespoštovanje konkurenčne prepovedi in plagiatorstvo je le nekaj nedavnih najodmevnejših primerov, ki mečejo slabo luč na vse zaposlene, torej tudi na tiste, ki ravnajo skladno s temeljnimi akademskimi vrednotami in delujejo družbeno odgovorno, menijo podpisani, ki zahtevajo, da celotna univerzitetna skupnost nemudoma prične z notranjo razpravo in iskanjem razlogov ter konkretne odgovornosti za sporna dejanja. »Še posebej pozivamo tiste vodilne, ki so neposredno vpleteni, ali so opustili dolžna dejanja, da s svojim odstopom omogočijo, da se proces razčiščevanja sploh prične.«

Pobudi, ki kliče k razčiščevanju spornih dejanj, so se pridružili tudi zaposleni na Univerzi v Mariboru.

Poziv k odstopu Mramorja in Brenčičeve

Visokošolski sindikat Slovenije in konfederacija sindikatov Pergam sta zaradi nezakonitega izplačevanja dodatka za stalno pripravljenost že včeraj k odstopu pozvala ministra za finance Dušana Mramorja in ministrico za izobraževanje Majo Makovec Brenčič.

Mramor je pred dnevi sporočil, da bo vrnil del nezakonitega izplačanega dodatka. Znesek 3.754 evrov, kolikor je prejel v zadnjih desetih mesecih, bo vrnil v šestih obrokih. Višine skupnega prejetega zneska finančni minister sicer ni razkril. Del dodatka za stalno pripravljenost je pripravljena vrniti tudi dekanja ekonomske fakultete Metka Tekavčič, ki je dejala, da izplačevanje dodatka »ni bilo najbolj posrečeno«. Tekavčičeva je v zadnjih letih prejela dodatek v bruto višini 17.378 evrov.