Turek najhitrejši na letalnici

Tek na vrh letalnice je motil dež.

Objavljeno
18. september 2016 23.22
tek
Bl. R.
Bl. R.

Planica – Čeprav tekaški vzpon po doskočišču in zaletišču na vrh letalnice bratov Gorišek v Planici velja za eno najtežjih tekaških preizkušenj na svetu, je sobotno tekmovanje, četrto po vrsti, v Planico privabilo kakih tisoč tekačev iz 24 držav.

Organizatorji tekmovanja Red bull 400 so se zaradi dežja odločili, da bodo o zmagovalcu odločali že kvalifikacijski teki. Najhitrejši je bil Ahmet Arslan iz Turčije. Za pot do vrha je porabil pet minut in devet sekund. V Planici je tako slavil že tretjič. Drugo in tretje mesto sta zasedla Slovenca Simon Novak in Nejc Kuhar z dvema sekundama zaostanka. Med ženskami je bila najhitrejša Italijanka Valentina Belotti, ki je za pot na vrh potrebovala šest minut in 19 sekund, za njo sta se uvrstili Čehinja Adela Stranska in lanska zmagovalka Antonella Confortolla iz Italije. Med ekipami so bili najhitrejši tekači ASK Slavia Praha, med gasilskimi ekipami pa člani PGD Žažar.

Naklon planiške strmine je pred dnevi preizkusil tudi kajakaš Peter Kauzer, a je sobotno tekmovanje le opazoval. Olimpijski podprvak iz Ria je dejal, da si vsi tekači zaradi zahtevnosti zaslužijo veliko spoštovanje.