Turisti v Prešernovem mestu »zdržijo« le en dan

Številni prazni lokali, kanjon Kokre kot nebrušen diamant. Treba bo vložiti še veliko truda in potrpežljivosti.

Objavljeno
19. avgust 2015 21.21
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Kranj – V četrtem največjem mestu v Sloveniji se vse bolj razvija pestra turistična ponudba, tudi turistov je, čeprav jim jih uspe zadržati v povprečju le za en dan, iz leta v leto več. V turizmu se nič ne zgodi na hitro, zato bo treba v povezovanje in usklajeno delovanje ponudnikov in institucij v mestu, kakršno predvideva strategija razvoja kranjskega turizma do leta 2020, vložiti še veliko truda in potrpežljivosti.

Prednosti mesta sta bližina letališča in mirna okolica, vsi pa niso enotnega mnenja, da je za Kranj dobra bližina Bleda in Ljubljane. Kajti s prestolnico se ni mogoče primerjati, ker pač Ljubljana »štrli ven«, Kranjčani, ki se vključujejo v aktivnosti RDO Gorenjska - Regionalna destinacijska organizacija (promocija Kranja v okviru skupnega gorenjskega turističnega vodiča, projekt Zelene kartice za promocijo in mreženje turističnih ponudnikov) pa so na Bled tudi jezni, ker, kot pravijo tu, ponujajo sobe prepoceni oziroma po dumpinških cenah. Kljub obetajočim napovedim Kranj še nima prostora za avtodome niti kampa, še vedno ostaja neurejena tudi osrednja tržnica.

»Kranj ima dobrega pol leta sprejeto strategijo razvoja turizma, postati želi, če uporabim vodilno misel, mesto srečanj, obvezen enodnevni cilj za tuje turiste, ki bivajo na Gorenjskem, in eno od petih najbolj obiskanih turistično-zgodovinskih mest Slovenije. Že to, da imamo razvojno strategijo, se mi zdi velik dosežek, in če bomo vsako leto v smislu tega koncepta naredili vsaj nekaj, bomo tudi dosegli zastavljene cilje,« je optimistična Ernesta Koprivc, vodja Turistično-informativnega centra (TIC) Kranj, v katerem dela šest ljudi. Težave s parkiranjem se ji ne zdijo bistvene, še letos naj bi se naredilo več pri urejanju mreže varnih kolesarskih povezav. Mimogrede, v TIC imajo na voljo za izposojo deset koles, od teh dve električni.

Analiza ankete, ki jo je zavod za turizem nedavno izvedel med obiskovalci, je pokazala, da so ti pripravljeni v Kranju zapraviti do 70 evrov. »Po naši oceni turist porabi okoli 50 evrov, če pa prenoči, je znesek primerno višji,« je navedla Ernesta Koprivc.

Kr Kuhna na prostem

Staro mestno jedro je zaradi znamenitosti od leta 1983 zaščiteno kot zgodovinski in kulturni spomenik, cerkev sv. Kancijana in tovarišev velja za eno najlepših gotskih cerkva v Sloveniji. Po ureditvi starega mestnega jedra oziroma tako imenovane kulturne četrti z občinskimi in evropskimi sredstvi je lepo zaživel Pungert, letno gledališče Khislstein, ki prireja dogodke tudi z vrhunskimi izvajalci, pa nima toliko obiskovalcev, kot bi si želeli. Pestra ponudba dogodkov, med njimi tradicionalni Prešernov smenj, Jazz kamp, Kranjska noč, Kostanjev piknik, Noč v Bitnjah in svetovni pokal v športnem plezanju, pa ni dovolj, saj bo treba skrbno oblikovati programe, se uskladiti. Kranj ima veliko dogodkov, ki pa zvodenijo. Tako se denimo še vedno dogaja, da jih je na eno soboto po pet, potem pa tri sobote zapored nič, ugotavljajo na zavodu za turizem.

Po vzoru iz Ljubljane so tudi v Kranju letos poleti trikrat pripravili kranjsko kuhno (kuhinjo), zaradi dobrega odziva jo nameravajo organizirati tudi jeseni in pozimi, a z največ 15 ponudniki.

Posebnost gorenjske prestolnice so rovi oziroma mestno zaklonišče pod starim Kranjem, kjer ob vodenih ogledih tudi simulirajo letalski napad, za tiste, ki so že bili v njih, pa skozi leto pripravljajo različne dogodke; prihodnji četrtek bo v njih prvič modna revija.

Kanjon Kokre bo urejen

Park Brdo z bogato floro in favno, vzpon na Jošt ali Šmarjetno goro so možnosti, kjer se da preživeti lep dan, manj znani so slap Šum, kanjon Zarice, jezerca v Bobovku. Največji biser mesta pa je skoraj 30 metrov globok kanjon, po katerem teče Kokra in je speljana tudi učna pot. Nekoč je bilo tu urejeno kopališče in mnogi si ga spet želijo. Leta 2008 je občina celo izvedla javni natečaj za ureditev in izbrana je bila tudi najboljša zasnova. Tudi župan Boštjan Trilar je bil takoj po izvolitvi za to, da je treba kanjon celostno urediti. Zdaj, kot pravi, so ugotovili, da za to območje ni bil izdelan okoljski podroben prostorski načrt (OPPN), kar pomeni, da četudi bi imeli lastna ali evropska sredstva oziroma investitorja, poseg v prostor ne bi bil dovoljen. V proračunu pa so, kot je zagotovil župan, zdaj zagotovljena sredstva, da bodo za območje kanjona izdelali OPPN.

Župan Boštjan Trilar je povedal, da se z lastnikom dogovarjajo za ukrepe, ki bi znova omogočili oživitev tržnice, kolesarske steze pa bodo poskušali bolj povezati tudi z drugimi občinami, da bi se Kranj z okolico ponujal še kot kolesarska destinacija. Eden večjih problemov so prazni lokali v starem delu mesta, bilo naj bi jih okoli 40. Občina poskuša pomagati s sofinanciranjem najemnin poslovnih prostorov, s projektom Stari Kranj pa spodbuja obiskovalce k nakupom v starem mestnem jedru.

V Layerjevi hiši ne čakajo turistov

Kranj se ponosno kiti tudi z imenom Prešernovo mesto. Z vrhunskimi predstavami ga bogati Prešernovo gledališče, ki organizira odmeven Teden slovenske drame, z razstavami in dogodki dogodki pa tudi Gorenjski muzej, Mestna knjižnica Kranj, Glasbena šola Kranj in številna društva. Z raznolikim kulturnim programom čez vse leto izstopa Layerjeva hiša – hiša umetnikov, ki ne čaka, da turisti zaidejo vanjo, ampak jih aktivno privablja s pred kratkim izdanim turističnim zemljevidom Navadn Kranj. Po besedah Zale Vidali, ki skrbi za kulturni program in delavnice v »Layerci«, se že na odprtjih razstav vidi, da je v Kranju več turistov, v povprečju jih pri njih vsako noč prespi po šest. Zelo zadovoljni so letos tudi z obiskom filmskih predstav na Vovkovem vrtu. Trudimo se z dobro promocijo v tujini, zato imamo tudi zunaj sezone povpraševanje, pravi Vidalijeva in poudarja, da ima Kranj zaradi dobro zastavljene razvojne strategije možnosti postati vodilno središče ne le v Sloveniji, ampak tudi na širšem območju: »Morda je zavod za turizem, ki se trudi predvsem povezovati institucije in gostince ter pripravlja skupno promocijo, preveč previden. Ko bo začel dosledno slediti strategiji, lahko pričakujemo spremembe.«

Alison
iz kanadskega Vancouvra se je potepanju po Evropi za tri dni ustavila v Kranju, zaradi, kot je dejala, umetniških pričakovanj. Ker ni navdušena nad velikimi mesti, je uživala v Kranju. Mesto si je natančno ogledala, obiskala koncert na jazz festivalu, se kopala na jezercih v Bobovku. Všeč ji je bila hrana, zlasti navdušena je bila nad sveže pečenim kruhom v pekarnici pri mostu.

Zavod za turizem Kranj ima že skoraj eno leto v. d. direktorja. Ker je zavod v upravljanje prevzel tudi kulturne objekte, so se na občini odločili sprejeti najprej odlok o ustanovitvi javnega zavoda za turizem in kulturo, tako da bi bil javni razpis za direktorja objavljen oktobra. Glede na postopek za imenovanje ocenjujem, da bi zavod lahko dobil direktorja z januarjem 2016, je povedal kranjski župan.