Turk: Lukšič z univerzijado išče prepir

Minister Žiga Turk se je na svojem blogu odzval na izjave svojega predhodnika Igorja Lukšiča, glede odpovedi univerzijade.

sob, 18.02.2012, 17:14

Ljubljana - Novi minister za šport Žiga Turk se je na blogu odzval na petkove izjave bivšega ministra za šport Igorja Lukšiča, ki je novi vladi očital, da je z odpovedjo univerzijade prekoračila svoja pooblastila in s tem posredno državno blagajno oškodovala za tri milijone kotizacije, ter vse te trditve zavrnil, piše STA.

»Igor Lukšič v zvezi z univerzijado išče prepir,« je zapisal Turk. Kot je zatrdil, je vlada le ugotovila, da sredstev za ta projekt v proračunu ni, organizator ne more računati na drugačno rešitev v rebalansu proračuna.

Turk ob tem še ugotavlja, da omenjenih sredstev ni zagotovil nekdanji minister Lukšič. »Luknja, ki sta mi jo pustila ministra Lukšič in Žekš je težka 185.000.000 evrov. Povedano drugače, ob sedanji dinamiki porabe imam denarja v proračunu za učitelje, umetnike, kulturnike, znanstvenike do sredine novembra,« je zapisal.

Turk izpostavlja tudi, da bo morda treba ugotavljati odgovornost ministra Lukšiča, ki je iz državne blagajne dal denar za nerazumno visoko kotizacijo za projekt in priznal, da bo Slovenska športna univerzitetna zveza glede na prihodke omenjene tri milijone težko vrnila. Ministru Lukšiču ob tem očita, da je odobril kotizacijo za projekt na podlagi neresnih finančnih načrtov za izvedbo tekmovanja, kot je to ugotovilo računsko sodišče.

Turk zaključuje, da Lukšičevo ministrstvo za »pomočorganizatorjem v Mariboru ni naredilo praktično ničesar, so pa naredili vse, da bi vroč kostanj pristal v Mariboru.«

 

Minister slovenskim organizatorjem predlaga, da od FISU izterjajo nazaj omenjene tri milijone evrov in dodaja, da bi se »za ta denar, tako mi pravijo, na obstoječih prizoriščih v Sloveniji in s sodelovanjem študentov slovenskih univerz dalo organizirati študentske igre, seveda brez VIP šotorov in zdravljenja kompleksov, da smo za olimpijske igre premajhni,« še povzema STA.

Povezane novice

Igre brez meja
17. februar ob 21:00
Prava vlada
 ne da denarja
 in Kangler je, 
kajpak,
 presenečen.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se

Komentarji

Prikaži: starejši prej
8 komentarjev
Neznan

Dragi TOVARIŠI!
Bili so časi, ko je bilo vse naše, se pravi vaše, vendar so MINILI.
Vi ste si odrezali prevelk kos pogače, zato je nam zmanjkalo.
Saj ne zameite?

19. februar 2012, ob 20:08:19
Neznan

Ali ni to tisti katehet Lukašenko, ki je pred volitvami 2008 pošiljal študentarijo k maši prisluškovati, kaj pridigajo pred volitvami in so potem morali o tem pisati eseje za njegove ovce breje.

Pokvarjen kot crknjena riba.

19. februar 2012, ob 19:27:10
mitja vilar

Mar v Mariboru res ni županove opozicije, ki bi že v kali spravila na realna tla župana? Maribor je finančno tako izčrpano mesto, da se še česa bolj preprostega ne morem omisliti. Ne da bi žalil ljudi, poznam vrsto odličnih vendar ni dovolj dodane vrednosti. Skrbi me to, da je morel priti šele dr. Turk. Kaj pa gospod Lukšič in njegovi svetovalci? Za njih je dovolj to, da Kangler reče dali bmo 30% denaraj. Ne da bi karkoli preverjali. Ista zgodba kot z zavarovanji za Vegradove delavce.
POčetje mariborskega župana je pravzaprav enako prejšnji opoziciji. Če nečesa ne znaš, je kriva pozicja. Ne zdrava kmečka pamet.
Odgovoren žal ni sam en človek, ena združba, Katerih skupni imennovalec tako gospodaa Lukšiča kot Kanglerja je, da njihove plače financira proračun. Če bi jih trg, bi jih že zdavnaj izločil. Velodrom v NM je vzorčen primer, kaj bi se dogajalo s curlingom pri njih. Kaj pa je tistih 8,4 mio za na, a ne? Aparat za detekcijo deovanja srca pri novorojencih se pa kupuje z dbrdelnimi koncerti. Enako reševalni motor in še malo morje drugih reči. Kje je sedaj ključna oseba mariborske občine-vedeževalka Karin Ježovita? Če ni napovedala debakla Univerziajadi, mora župan temeljito premisliti o upoavičenosti njenega zasedanja službenega stanovanja.
Maribor in Zdravniška zbornica imata skupno točko: sploh se ne govori o organizacijah ampak o osebah, ki se se pririnile na čelo in sedaj kažejo, kaj ne zbaji delati.

19. februar 2012, ob 10:29:50
vinc

Organizatorji so (bili) Mariborčani, ki naj bi prispevali 70% denarja, 30% bi prispevala država. Kangler ni resno računal, da bo res tako in se je ˝pripravljal˝ brez denarja. Posledice so zelo logične. Čemu bi v državnem proračunu namenjali denar, če ga Maribor ni v občinskem.

19. februar 2012, ob 09:11:42
Sirijus

Ne gre za to na kateri strani si.
Gre za to, da se s takimi odpovedmi ne dela po domače. Sklepe o podpori Univerzijade je sprejel DZ v času prejšnje Janševe koalicije marca 2008. Vlada bi morala obvestiti DZ, da njegovi sklepi niso uresničljivi zaradi finančne krize, ker ni denarja niti v proračunu države niti v proračunu MB občine. Edino DZ lahko razveljavi svoje sklepe. O tem je Lukšič dal izjavo. Saj ni navedel, da mora država financirati propadlo Univerzujado, dejal je le, da se odstop od tega lahko izvede samo po zakoniti proceduri. To pa je bila žalitev za manj inteligentne (izjava Turka-Dnevnik). Opozorilo Vladi, da se take reči ne delajo po domače, kot si je privoščila sedanja Vlada pa Turk razume kot iskanje prepira.

19. februar 2012, ob 09:06:04
Foglof Tunek

Sem levičar in v normalnih pogojih bi bil na strani Lukšiča, ampak ker so časi nenormalni sem tukaj na strani Turka ker denarja enostavno ni dovolj za takšne projekte. Turk pravilno razmišlja, da bomo denar potrebovali za bolj pomembne stvari in upam, da bo tja tudi odšel. Glede Franca Kanglerja in njegovih sposobnosti pa ne gre zgubljati besed. ŠAH-MAT!!!

19. februar 2012, ob 08:24:29
I.S

Turk kaj pa sklepi dr.zbora 2004-2008.Tako ignoriranje sklepov dr.zbora s strani ministrov ne kaže dobro.

19. februar 2012, ob 06:52:57
Vritolez

No ja!

18. februar 2012, ob 21:39:04
8 komentarjev
Stran: <|1|>
Prikaži: starejši prej