Türk opozoril na pomembnost vpisa Idrije na Unescov seznam

Idriji dobro kaže pred letnim kongresom Unesca v St. Peterburgu prihodnji mesec, kjer bodo govorili o vpisu na seznam.

tor, 29.05.2012, 18:00

Idrija - Slovenski predsednik Danilo Türk se je še četrtič v svojem mandatu mudil na obisku v Idriji, kjer je tokrat med drugim opozoril na pomembnost vpisa najstarejšega slovenskega rudarskega mesta na Unescov seznam svetovne dediščine.

Idriji namreč dobro kaže pred letnim kongresom Unesca v St. Peterburgu prihodnji mesec, potem ko je pred kratkim dobila priporočilo Mednarodnega sveta za spomenike in spomeniška območja o vpisu na omenjeni seznam. »To bi bilo prvič, da bi se neka slovenska industrijska proizvodnja in vse ostalo, kar jo je spremljalo, znašla na seznamu svetovne dediščine. Na tem področju Slovenija zaostaja, zato je Idrija lahko dober primer, da se iz tega projekta tudi nekaj naučimo in podobno priložnost izkoristimo še kje drugje,« je dejal Türk.

Medtem je postopek ustanavljanja državnega zavoda za upravljanje z dediščino živega srebra še na čakanju, je opozoril idrijski župan Bojan Sever: »Računamo, da bo z jesensko likvidacijo rudnika zaživel tudi ta zavod, ki bo skrbel za Unescovo dediščino. Druge poti nimamo že zaradi skupnega sodelovanja s Španci, zato država to mora izpeljati.«

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se