Türk opozoril na pomembnost vpisa Idrije na Unescov seznam

Idriji dobro kaže pred letnim kongresom Unesca v St. Peterburgu prihodnji mesec, kjer bodo govorili o vpisu na seznam.

Objavljeno
29. maj 2012 18.36
Bl. M., Tolmin
Bl. M., Tolmin
Idrija - Slovenski predsednik Danilo Türk se je še četrtič v svojem mandatu mudil na obisku v Idriji, kjer je tokrat med drugim opozoril na pomembnost vpisa najstarejšega slovenskega rudarskega mesta na Unescov seznam svetovne dediščine.

Idriji namreč dobro kaže pred letnim kongresom Unesca v St. Peterburgu prihodnji mesec, potem ko je pred kratkim dobila priporočilo Mednarodnega sveta za spomenike in spomeniška območja o vpisu na omenjeni seznam. »To bi bilo prvič, da bi se neka slovenska industrijska proizvodnja in vse ostalo, kar jo je spremljalo, znašla na seznamu svetovne dediščine. Na tem področju Slovenija zaostaja, zato je Idrija lahko dober primer, da se iz tega projekta tudi nekaj naučimo in podobno priložnost izkoristimo še kje drugje,« je dejal Türk.

Medtem je postopek ustanavljanja državnega zavoda za upravljanje z dediščino živega srebra še na čakanju, je opozoril idrijski župan Bojan Sever: »Računamo, da bo z jesensko likvidacijo rudnika zaživel tudi ta zavod, ki bo skrbel za Unescovo dediščino. Druge poti nimamo že zaradi skupnega sodelovanja s Španci, zato država to mora izpeljati.«