Turk podpisal predlog za začasno zaščito ljubljanske tržnice

Donedavni župan Zoran Janković se bo na odločitev ministrstva odzval jutri.

Objavljeno
21. marec 2012 19.35
J. P., N. K., Ljubljana
J. P., N. K., Ljubljana

Ljubljana – Arheološko najdišče Vodnikov trg oziroma območje ljubljanske tržnice bo za eno leto razglašeno za kulturni spomenik državnega pomena. Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je danes podpisal predlog za začasno zaščito širšega območja Vodnikovega trga.

Pretekla arheološka izkopavanja so torej potrdila domneve, da je pod tržnico ohranjenih več nekdanjih cerkvenih objektov in srednjeveških utrdb, po predlaganem varstvenem režimu pa ne bo dovoljeno posegati v prostor, v katerem bi lahko poškodovali varovane elemente spomenika.

Danes smo poročali, da bo prepovedano odkopavanje, zasipanje ali gradnja nove podzemne infrastrukture, kletnih etaž in drugih podzemnih objektov.

Marinka Kurelič, znana predstavnica civilne iniciative Tržnice ne damo, je nad odločitvijo ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport zadovoljna: »Zgodilo se je edino pravilno. Naša prizadevanja niso bila zaman, prav je, da smo se oglašali in tako s pomočjo stroke tudi uspeli.«

Začasno državno zaščito arheološkega najdišča pod ljubljansko tržnico podpira tudi županska kandidatka Mojca Kucler Dolinar, ki je prepričana, da bo s tem izpolnjen tudi del dolga do Jožeta Plečnika ob njegovi 140. obletnici rojstva: »Prav tako se zavzemam za trajno zaščito tega območja, hkrati pa pričakujem, da bo Upravna enota Ljubljana zaradi tega novega dejstva takoj ustavila postopek ponovnega pridobivanja gradbenega dovoljenja za gradnjo garaž pod tržnico. Izvedeni korak države kaže, da se najbrž ne bo ponovila zgodba s Kolizejem, ki po izteku enoletne začasne državne zaščite ni dočakal trajne razglasitve za spomenik državnega pomena, temveč so ga vseeno podrli. Čeprav je donedavni župan Zoran Janković zelo neodgovorno in nasprotovanjem navkljub sprejel akt o javno-zasebnem partnerstvu za garažo pod tržnico, prenovo Mahrove hiše ter ureditev Vodnikovega in Krekovega trga, pričakujem, da nihče iz MOL ne bo poskušal podpisati pogodbe z Gradisom G in sopartnerjem KID, ki sta se edina javila na javni razpis.«