Ubrano petje bo pregnalo tudi nevihto

Pod žgočim soncem v Šentvidu pri Stični poteka generalna vaja pevk in pevcev, ki jo vodi dirigent Igor Švara.

Objavljeno
23. junij 2013 12.54
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Šentvid pri Stični - V Šentvidu pri Stični se je začela generalna pevska vaja pred današnjo osrednjo prireditvijo ob 13. uri, ko bo po napovedih organizatorjev Tabora slovenskih pevskih zborov ubrano prepevalo več kakor 2000 pevk in pevcev iz Slovenije, zamejstva in iz držav nekdanje Jugoslavije.

Tabor je edinstvena in najbolj množična pevska manifestacija ne samo v naši državi, ampak tudi v Evropi in svetu. Po podatkih javnega sklada republike Slovenije za kulturne dejavnosti v državi deluje okoli 2000 pevskih skupin, v katerih ljubiteljsko prepeva več kakor 70.000 ljudi.

Nekoč so pevci pregnali hudo nevihto

Dirigent današnje prireditve Igor Švara, ki namerava do 13. ure za zdaj še malce razglašene nastopajoče pripraviti do ubranega prepevanja je za spletno Delo povedal, da se člani pevskih skupin do današnje vaje še niso srečali. Švara se je doslej dvakrat sestal zgolj z zborovodji na seminarju, kjer so skupaj predelali pesmi.

Švara letos vihti dirigentsko palico že dvajsetič zapored. V vseh teh letih se najbolj spominja prireditve, ko so pred leti pevke in pevci tako ubrano in glasno zapeli, da so s prireditvenega prostora pregnali hudo nevihto, ki je takrat klestila vsenaokrog. »Imam raje sončno vreme, kakor pa dež,« pravi Švara in obljublja, da bodo tudi danes odgnali nevihtne oblake, saj bo današnja prireditev potekala pod geslom Sijaj, sijaj sončece.

Začetka poletja si brez Tabora ne zna predstavljati

Že v zgodnjih jutranjih urah so se v Šentvid pri Stični začele zgrinjati množice nastopajočih iz enotnega slovenskega kulturnega prostora. Med njimi je tudi Josip Gerželj iz pevskega društva Triglav iz Splita, ki s svojo 20-članska skupino nastopa že 16 leto zapored.

»Pesem, tista lepa slovenska pesem, ki je včasih otožna, včasih vesela, a tako lepo zveni, da si začetka poletja brez te prireditve ne znam več predstavljati,« pravi Gerželj, ki ima po očetovi strani še veliko sorodnikov v Hrpeljah pri Kozini in bo prihodnje leto v to dolenjsko vas zagotovo spet prišel.

Stane Peček odšel na okrevanje

Programski vodja Stane Peček, ki je nepogrešljiv in že skoraj inventar te pevske manifestacije pravi, da gre za dogodek, ki je nabit s čustvi in domoljubjem. »Ko vidim tele pevce na tejle vročini, ki bodo cel dan prepevali, da bodo tudi drugim naredili veselje, sem srečen, da sem del tega,« pravi Peček. In ko je mož odhajal s prizorišča generalke na rehabilitacijo srca po operaciji, mu je množica pevcev zaželela čimprejšnje okrevanje.