Ubrano prepevanje v Šentvidu je spet povezalo Slovence

Udeleženci Tabora pevskih zborov so skupaj zapeli 18 ljudskih in ponarodelih pesmi.

Objavljeno
21. junij 2015 16.50
Pevski tabor
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Šentvid pri Stični − Vseslovenskega zborovskega petja že 46. po vrsti v Šentvidu pri Stični se je danes udeležilo 90 pevskih zborov iz domovine, zamejstva in iz držav nekdanje Jugoslavije. Slavnostna govornica je bila ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar.

Po njenem prepričanju je zborovsko petje zelo priljubljeno, saj začnemo Slovenci prepevati že v rosni mladosti. Znan je rek, po katerem trije Slovenci že tvorijo pevski zbor. »Spoštovanje lastne kulture, materinega jezika in ponos na svoje korenine je osnova za skladen civilizacijski in kulturni razvoj Slovenije v mednarodni skupnosti, ki je s pravnimi akti zavezana k spoštovanju kulturne raznolikosti. Razumevanje in spoštovanje lastne kulture je temelj za spoštovanje drugih kultur,« je prepričana Bizjak Mlakarjeva.

Zbrane je nagovorila ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar. Foto: Bojan Rajšek/Delo

Letošnjo prireditev z naslovom Oj, lepo je res na deželi, so organizatorji posvetili nekaterim avtorjem in ustvarjalcem, ki so pomembno prispevali k ohranitvi slovenske ljudske pesmi. Prvič je bilo slišati zborovsko izvedbo pesmi z naslovom Zadovoljni Kranjec po zapisu Valentina Vodnika.

Prepevalo je mlado in staro

Oj, lepo je res na deželi je bil naslov tudi uvodnega pevskega venčka, ki ga je mojstrsko spletel neutrudni programski vodja in starosta prireditve Stane Peček. Ob spremljavi godbe so ga izvedli združeni zbori in otroški pevski zbor iz tamkajšnje osnovne šole Ferda Vesela. Pevke in pevci so nato skupaj zapeli 18 ljudskih in ponarodelih pesmi, med njimi je bila tudi taborska himna Benjamina Ipavca z naslovom Slovenska dežela.

Foto: Bojan Rajšek/Delo

Ko je danes po Šentvidu pri Stični in okolici spet odmevala slovenska pesem iz grl približno tisoč ljubiteljskih pevk in pevcev se je zdelo, kot da se je za trenutek ustavil čas in povezal vse Slovence na planetu. Organizatorji Tabora pevskih zborov Jernej Lampret, Igor Švara, Stane Peček, Igor Teršar, Ilija Bregar, Janez Peterlin in Tone Linec si lahko štejejo v čast, da se na prireditveni prostor pred OŠ Ferda Vesela vsako leto vračajo zbori od blizu in daleč, ki s svojo navzočnostjo dajejo pečat temu kulturnemu dogodku. Prepevalo je vse, od najmlajših do najstarejših. Množična kulturna prireditev v Deželi desetega brata je zagotovo dobra popotnica in želja vseh udeležencev, da šentviški tabor, kljub manjšemu številu zborov kakor prejšnja leta, ne sme ugasniti.

»Petje mi pomeni vse v življenju. To je nekaj najlepšega, saj pojejo vsi, tako levi, kakor tudi desni. Vesel sem, da se zborovsko petje ohranja tu v Šentvidu in od nas je odvisno, ali se bo ta pevska manifestacija nadaljevala tudi v prihodnje. Mlade je treba pritegniti k sodelovanju,« je prepričan predsednik pevskega zbora Adolf Tavčar iz Slovenskih Konjic Jože Males.

Za 45-letno udeležbo na taboru je posebno priznanje prejel Rudarski pevski zbor Loški glas iz Kisovca v občini Zagorje. Njihov član Jože Grošelj je povedal, da s prepevanjem ne nameravajo odnehati, in da se bodo pevskega srečanja v Šentvidu zagotovo udeležili tudi prihodnje leto.

Deluje kar 2300 pevskih zborov

Po prepričanju direktorja Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Igorja Teršarja v domovini, zamejstvu in po svetu deluje skoraj 2300 slovenskih pevskih društev, ki štejejo 60.000 članov. »To pomeni, da je zborovsko petje resnično živa ustvarjalna veja, ki po eni strani veliko prispeva k družbeni kohezivnosti, po drugi strani pa z vrhunsko kakovostjo utrjuje ugled ustvarjalcev po svetu. Tabor že 46 let utrjujejo vezi med pevci, zborovodji, organizatorji in publiko in tako mora ostati tudi v bodoče,« je prepričan Teršar.