Udeleženci Marihuana marša za odpravo prepovedi konoplje

Okoli 1000 udeležencev je opozorilo na probleme, povezane s prepovedjo konoplje, in se zavzelo za njeno legalizacijo.

Objavljeno
22. april 2015 21.43
Marihuana marš
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA

Ljubljana - Okoli 1000 udeležencev Marihuana marša je na Kongresnem trgu v Ljubljani opozorilo na probleme, povezane s prepovedjo konoplje, in se zavzelo za njeno legalizacijo. Na shodu so v ta namen prebrali deklaracijo, mogoče pa je podpisati tudi peticijo v podporo odpravi prepovedi.

Po besedah Klemna Balanča iz Študentske organizacije Univerze (ŠOU) v Ljubljani, ki je tudi pripravila shod, je namen slednjega opozoriti politiko, da je prepoved konoplje težava, ki jo je treba rešiti. Po njegovih besedah je možnih več rešitev, na politiki pa je, da se poenoti.

V ŠOU v Ljubljani si po besedah Balanča zavzemajo za legalizacijo celotne verige, to je od proizvodnje do prodaje in uživanja konoplje. Pri tem sam ne pričakuje, da bi zaradi odprave prepovedi prišlo do večje porabe konoplje.

Hkrati so v ŠOU V Ljubljani prepričani, da bi odprava odpovedi destigmatizirala uporabnike. »Ker je danes konoplja prepovedana, so uporabniki stigmatizirani in obravnavani kot kriminalci,« pravi Balanč. Hkrati po njegovih besedah ni nobenega nadzora nad ponudbo, saj je lahko konoplji primešano marsikaj. »Če bi nadzor bil, bi bila tudi uporaba bolj varna,« dodaja.

V ŠOU v Ljubljani izrecno ne podpirajo nobene od zakonskih sprememb s področja uporabe konoplje, ki sta jih v zadnjih dneh predlagali v SD in ZL, »nam pa je všeč, da je politika končno prepoznala problem in se ga je odločila rešiti«, pravi Balanč.

Na današnjem shodu, ki so se ga udeležili tudi nekateri poslanci SD in ZL, so prebrali tudi deklaracijo, v kateri so izrazili svoje zahteve po odpravi prepovedi konoplje, mogoče pa je bilo podpisati tudi peticijo.

Shod, ki se po nekaj uvodnih nagovorih zdaj nadaljuje z glasbenim programom, sicer poteka pod nadzorom policije, kljub temu pa je tu in tam mogoče zaznati vonj te za nekatere koristne, za druge pa škodljive rastline.