Ugotavljanja škode v Cinkarni ne bo

Vir odpadkov je že opuščena proizvodnja, nastali pa so pred sprejetjem zakona o varstvu okolja

Objavljeno
30. marec 2015 12.37
Cinkarna Celje
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Celje - Cinkarna Celje je od Ministrstva za okolje in prostor prejela sklep, da se postopek ugotavljanja morebitnega nastanka okoljske škode na podlagi ugotovitev Končnega poročila o okoljskem skrbnem pregledu, faza II, ustavi.

Ministrstvo namreč ugotavlja, da je morebitna okoljska škoda zaradi delovanja Cinkarne Celje nastala pred uveljavitvijo Zakona o varstvu okolja 1B 26. julija 2008, zakona, ki opredeljuje tudi postopke oziroma obveznosti povzročitelja škode v okolju.

Tako so se na ministrstvu odločili zato, ker je iz vloge Cinkarne Celje za pridobitev okoljskega dovoljenja, poslane novembra 2006, razvidno, da v Cinkarni več nimajo proizvodnje, ki jo omenjeno poročilo o okoljskem skrbnem pregledu navaja kot vir najdenih odpadkov.

Kot je znano, je Cinkarna februarja javnost seznanila z ukrepi za določitev in morebitno odpravljanje domnevnih okoljskih vplivov. To je bila posledica druge faze okoljskega skrbnega pregleda, ki ga je za potrebe prodaje Cinkarne pripravil zunanji izvajalec.