UKC dolguje zaposlenim milijon evrov

Izkoriščanje:  Največ neplačanih ur imajo v dobrem zdravniki in zobozdravniki.

Objavljeno
09. februar 2015 19.49
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Ljubljana – Univerzitetni klinični center Ljubljana (UKC) ne dolguje plačila za delo le medicinskim sestram, o katerih smo v preteklih dneh veliko pisali. Skupaj je svojim zaposlenih za že opravljene nadure dolžan 968.749 evrov, pri čemer prvih 20 ur sploh ne šteje.

Če bi k skupnemu številu prišteli še te ure, vsota, ki bi jo UKC moral plačati zaposlenim, presega milijon evrov. Podatki veljajo za zadnji dan decembra 2014. Največ neplačanih ur v UKC imajo v dobrem zdravniki in zobozdravniki.

Ujetniki predolgih delovnikov

V UKC je skupaj okoli 7800 zaposlenih, od katerih – kot kaže tabela, ki so nam jo posredovali iz UKC – 1645 zaposlenih opravlja nadurno delo. V to niso všteti tisti, ki imajo manj kot 20 neplačanih ali neizkoriščenih nadur. Prvih 20 nadur računovodstva namreč ne beležijo kot dolg.

Več kot pol milijona evrov je UKC dolžan zdravnikom in zobozdravnikom, kažejo podatki (v tabeli). Ker jih je premalo, je 332 najbolj obremenjenih zdravnikov do konca decembra lani opravilo 22.223 nadur, za katere pa niso dobili plačila. UKC, ki je v lasti države, ne izkorišča torej samo sester, ampak enako ali še bolj tudi zdravnike, pa tudi zaposlene v drugih poklicih. Nadure bi sicer lahko izkoristili kot proste ure, toda kdaj?

Operacijske dvorane bi bile prazne

»Na kardiovaskularnem oddelku, kjer zaradi veliko pacientov in programa podaljšajo delovnik vsak dan do večera, imajo vsak dan po pet ali šest nadur. Če ne bi podaljšali, bolniki ne bi bilo pozdravljeni. Ker je zdravnikov, ki delajo te posege, premalo, ne morejo koristiti prostih ur, saj ordinacije ne morejo ostati prazne. Enako je pri anesteziologih in marsikje drugje. Delo opravimo pošteno. Vsako pošteno delo je treba plačati,« je povedal zdravnik Milenko Stankovič, predsednik sindikata Fides UKC.

»Mnogi zdravniki so hudo preobremenjeni. To je težko delo, sam imam vsak dan roke do komolcev v krvi. Če se tega dela niti ne plača, je to izkoriščanje. Nikoli ne vem, ali bom poseg končal v eni uri ali v dveh. Če bi zdravniki delali tako, da nadur ne bi bilo, bi operacijske dvorane zaprli že uro ali še več pred iztekom delovnika,« pove in spomni, da brez zdravnikov bolnišnica ne more zdraviti. UKC Ljubljana ima kar 400 zdravnikov manj kot primerljiva dunajska bolnišnica. »Vsak zdravnik v UKC zagotavlja delo in s tem plačilo še devetim drugim osebam. V tujini je razmerje nižje,« je povedal Stankovič.