UKC lani s skoraj 6-milijonsko izgubo

Finančni minus UKC Maribor v prvi vrsti posledica znižanja cen zdravstvenih storitev.

Objavljeno
19. marec 2013 17.51
regent/PEDIATRIJA
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor - Svet zavoda mariborskega UKC je včeraj hkrati z letnim poročilom 2012 sprejel še sklep, s katerim poziva ministra za zdravje, da zahteva in zagotovi jasno prioriteto financiranja programov pri javnih izvajalcih. UKC je imel lani za 5,9 milijona evrov izgube.

Po besedah Marjana Javornika, v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor pomočnika direktorja za finančne zadeve, so lani s približno 3000 zaposlenimi ustvarili okrog 170 milijonov evrov prihodkov in 176 milijonov odhodkov. Izpolnili so celoten program tako na hospitalnem kot ambulantnem področju, na tem so ga celo presegli.

A tudi brez preseganja bi UKC imel izgubo, je priznal Javornik, bi pa bila nižja za 1,7 milijona evrov, za kolikor so presegli z zavodom za zdravstveno zavarovanje dogovorjeni ambulantni program.

Kot enega od glavnih razlogov za negativni rezultat je Javornik izpostavili nadaljnje znižanje vseh cen zdravstvenih storitev za 3 odstotke. Posledično jim kljub izvajanju varčevalnih ukrepov poslovanja ni uspelo izravnati.

So pa po Javornikovih besedah glede na leto 2011 pravzaprav poslovali racionalneje: če bi prejeli toliko denarja kot predlani, bi lani poslovali pozitivno. Kot je pred kratkim dejal direktor UKC Gregor Pivec, na včerajšnji seji ga ni bilo, saj je zbolel, je lanskoletni minus približno tolikšen, za kolikor so od zdravstvene zavarovalnice in drugih financerjev dobili manj prihodkov.

Ob visoki izgubi je bilo na včerajšnji seji sveta UKC spet precej govora o vsebinskem konceptu letnega poročila; predsednica sveta zavoda Marjetica Mahne je bila kritična, ker da poročilo ne vključuje informacij, ki bo omogočile takšen vpogled v poslovanje, iz katerega bi lahko zaznali, kje so ključni problemi.

Pravtako so nekateri pogrešali prikaz poslovanja po posameznih organizacijskih enotah (klinikah, oddelkih). Kot je pojasnil Marjan Javornik, rezultate po organizacijskih enotah vodijo za lastne potrebe in jih širši javnosti zaenkrat ne predstavljajo.

Za letnim poročilom je svet zavoda sprejel še program dela in finančni načrt za leto 2013, čeprav je bilo slišati pripombe, da ni realen; vodstvo UKC namreč v skladu z zakonodajo planira uravnoteženo poslovanje, kar pa bo glede na razmere najbrž težko izvedljivo. Koliko je načrt realen, bo najverjetneje pokazal že rezultat poslovanja za prve tri mesece, meni Javornik.

Zapadlih računov za milijon

Po pojasnilih vodstva mariborskega UKC bodo letos nadaljevali z varčevalnimi ukrepi, tako na področju kadrov kot materialnih stroškov, toda prav veliko manevrskega prostora več ne vidijo. Upajo predvsem na znižanje cen dobaviteljev za desetino, o čemer se pogajajo že od lani.

V zadnjem času je sicer UKC poravnal precej zapadlih računov dobaviteljem, tako da trenutno zamujajo približno 10 dni oziroma imajo zapadlih računov za milijon evrov.