UKC načrtuje delo v treh izmenah

Zdravniki bi bili ponoči in ob koncu tedna doma, dosegljivi po telefonu. Nadure bi zmanjšali za četrtino.

Objavljeno
27. avgust 2012 22.07
*lvu*ZZR- STEREOTAKSIJA
Diana Zajec, zdravje
Diana Zajec, zdravje

Ljubljana – Vodstvo UKC Ljubljana zaradi vse prej kot dobrih poslovnih rezultatov načrtuje spremembe dela na nekaterih oddelkih. Varčevalni rezi v dežurni službi naj bi po prvotnih načrtih zaživeli v začetku septembra, a za zdaj se vodstvo o novostih še dogovarja s sindikalno stranjo.

»UKC poslovno ni v zavidljivi situaciji. V prvega pol leta je izguba znašala slabih šest milijonov evrov, razmere poslovanja pa se še poslabšujejo. Vlada in zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) sta namreč dodatno znižala cene zdravstvenih storitev za 4,5 odstotka, in sicer na račun zniževanja stroškov dežurne službe,« pravi generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec.

Aktualni predlogi poslovnega in strokovnega vodstva UKC za racionalizacijo dežurne službe so torej odgovor na ukrepe vlade in ZZZS. Kot pojasnjuje Vrhunec, »smo bili prisiljeni v razmislek o dodatni omejitvi obsega dežurne službe«.

Obseg dela po polnoči je v UKC tolikšen, da upravičuje dežurno službo v tem času. Toda pri nekaterih dežurnih mestih bi bilo dobro, kot dodaja Vrhunec, »razmisliti o prevrednotenju v pripravljenost na domu. Tako bi bili zdravniki z določenih oddelkov ponoči in ob koncu tedna doma, na kliniko pa bi jih poklicali le, če bi bilo nujno. Zdravnik mora biti v tem primeru ves čas dosegljiv po telefonu.«

Načrtovane spremembe ne veljajo za ves UKC, ampak za posamezne enote, kjer obseg dela med dežurstvi ni tolikšen, da bi upravičil polno oziroma nadurno plačilo, pravi Vrhunec.

Nadurno delo torej ostaja. Vodstvo UKC pa mora po pravilniku, ki ga je sprejel minister za zdravje, ugotavljati obseg dela na posameznih deloviščih: »Tam, kjer je ta večji od 60 odstotkov, ne moremo uvesti dežurnih mest; tam, kjer sta obseg dela in s tem obremenjenost manjša, pa jih lahko,« pojasnjuje generalni direktor. Tako bo nočna služba plačana kot dežurna služba, ne več v obliki nadur.

Večmilijonski prihranek

Z načrtovanimi spremembami bi obseg nadurnega dela zmanjšali za približno 20 do 25 odstotkov, UKC pa bi na letni ravni prihranil od tri do štiri milijone evrov.

Pogovori s sindikalno stranjo, ki so obvezujoči, še tečejo. Božidar Visočnik, ki v UKC vodi enoto (zobo)zdravniškega sindikata Fides, pravi: »Naše stališče je povsem preprosto. V reorganizacijo dela se ne bomo spuščali, vodstvo ima pravico do tovrstnih sprememb in za to prevzema tudi odgovornost. Kar zadeva plačilo za delo nad rednim delovnim časom, pa mora ostati ovrednoteno v obliki nadur.« Po Visočnikovi oceni je razmišljanje o uvedbi treh turnusov iluzorno, saj »za to ni dovolj strokovnega kadra, turnusno delo pa je tako ali tako najdražje«.