UKC za otroško srčno kirurgijo zaračunal 137.793 evrov preveč

Največ nepravilnosti je bilo med leti 2010 in 2012, je pokazal izredni finančno-medicinski nadzor. UKC doletela kazen.

 

Objavljeno
25. februar 2016 19.01
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Ljubljana - Izredni finančno-medicinski nadzor, ki ga je ZZZS opravil nad izpolnjevanjem pogodbe z Univerzitetnim kliničnim centrom (UKC) Ljubljana za otroško srčno kirurgijo, je pokazal, da je UKC med leti 2007 in 2014 preveč zaračunal storitve v skupni vrednosti 137.793 evrov, so na ZZZS potrdili za STA. Največ nepravilnosti je bilo med leti 2010 in 2012.

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je nadzor izvedel decembra lani, potem ko ga je k temu pozvalo ministrstvo za zdravje. Nadzor so opravili na vzorcu 240 primerov.

Ugotovili so, da so v UKC v okviru otroške srčne kirurgije osem primerov napačno obračunali v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja, v šestih primerih so napačno izračunali operacije v lastno škodo, torej so ZZZS premalo zaračunali vrednost operacije, v enem primeru pa je bilo zmotno obračunano v breme prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja. V devetih primerih napake niso vplivale na obračun zdravstvene storitve.

Vrednost napačno zaračunanih storitev obsega 3,7 odstotka celotne zaračunane vrednosti opravljenih storitev, so za STA navedli na ZZZS. To sicer ne predstavlja večjih ali pomembnejših nepravilnosti oz. oškodovanja sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja. Glede na vrednost nepravilno obračunanih storitev pa je ZZZS izrekel UKC pogodbeno kazen v višini 2000 evrov.

Zavod za zdravstveno zavarovanje je lani pri izvajalcih opravil tudi 906 rednih in sistematičnih nadzorov nad izvajanjem programov. Pri tem so ugotovili nepravilnosti v višini treh milijonov evrov, ki so jih tudi terjali nazaj. Izvajalci oškodujejo sredstva obveznega zdravstvenega zavarovanja večinoma zaradi nepravilnega ali previsokega zaračunavanja storitev.