Ukrepe popravlja velika srečna družina

HSE in Teš: revizorka Janja Skamlič iz Ernst & Young tako kot nadzornik Slokan in trije akterji Nikoličeve linije v HSE izvira iz skupine Triglav.

Objavljeno
08. marec 2016 22.41
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Preverjanje odškodninske odgovornosti vodilnih in nadzornikov v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) in Termoelektrarni Šoštanj (Teš) pri investiciji v blok 6 je glavne akterje HSE povezalo v veliko srečno družino. Posebno revizijo so zaupali Janji Skamlič, revizorki hiše Ernst & Young, ki tako kot tako imenovana Nikoličeva linija v HSE in nadzornik Črt Slokan prihaja iz skupine Triglav.

Izvedbo popravljalnih ukrepov in v okviru teh preveritev odškodninske odgovornosti pri investiciji v blok 6, kot tudi vlaganje odškodninskih tožb, je HSE naložilo Računsko sodišče (RS). HSE je bil v tem primeru tudi revidirana oseba. V času revizije in popravljalnih ukrepov je HSE vodil Blaž Košorok, ki je v tej vlogi sodeloval pri izbiri revizorja in bil hkrati revidirana oseba. Revizija je vključevala obdobje od leta 2012 do konca leta 2014.

Za načrt aktivnosti v času preverjanja odškodninske odgovornosti vodilnih v HSE in Tešu so poleg Košoroka odgovorni še Uroš Podobnik, Irena Stare in Stojan Nikolič. Javni razpis za izvedbo posebne revizije investicije v blok 6 sta izvedla izvršni direktor splošnega sektorja HSE Uroš Podobnik in Irena Stare iz HSE Balkan Energy, ki sta izbrala tudi revizorja in sklenila pogodbo.

Podobnik je poleg finančnega direktorja HSE Nikoliča in Kristine Rovšek, vodje finančne službe HSE, eden od treh ključnih ljudi, ki so v HSE iz skupine Triglav »presedlali« v času, kar HSE pomaga nadzorovati Črt Slokan, sicer vodja pravne službe v Triglavu Naložbah.

HSE je za posebnega revizorja izbral Ernst & Young ter z njimi sklenil 95.400 evrov vredno pogodbo (brez DDV). Podobnik zagotavlja, da je bil med dvema ponudbama Ernst & Young najugodnejši izvajalec. Tega, da je s to izbiro posredno angažiral bivšo kolegico Janjo Skamlič, ki je v Zavarovalnici Triglav delala med letoma 2009 in 2014, ne komentira, češ da revizorska hiša sama »razporeja svoj kader«.

»Je pa gospa Skamlič starejši partner na področju preiskovanja prevar v družbi Ernst & Young, po nam znanih informacijah je tudi vodja tega področja v Ernst & Young v Sloveniji,« je bil skop Podobnik. Po pisanju Dnevnika so Skamličevi v Ernst & Youngu nekoč že zaupali posebno nalogo: v primeru revizije Slovenijalesa je domnevno nezakonito zbirala dokaze ...

Iskal nadzornika in bil nadzorovan

Podobnik je z Blažem Košorokom izvedel tudi postopek posebne revizije investicije v Teš, investicijo sta pregledala tudi pravno, o odškodninskih tožbah pa bo odločal trojček Košorok-Podobnik-Nikolič. To, da je Košorok sodeloval pri iskanju revizorja in bil obenem sam nadzorovana oseba, po navedbah prvega moža Slovenskega državnega holdinga (SDH) Marka Jazbeca in predsednika RS Tomaža Vesela, ki je popravljalne ukrepe Košorokove ekipe označil za zadovoljive, ne izključuje morebitne odškodninske ali kakšne druge odgovornosti poslovodstva HSE. To bi, na primer, pravi Vesel, lahko ugotavljal nadzorni svet družbe (med njimi Črt Slokan, o. p.) ali pa SDH kot ustanoviteljica.

Zanimivo je, da Vesel v bran Košoroku, ki je krmilo v HSE prevzel novembra 2012, pravi, da je bila takrat večina pogodb za gradnjo bloka 6 že sklenjenih in da si je vodstvo HSE prizadevalo »preprečiti morebitno večjo gospodarsko škodo HSE in v celotni skupini HSE«. Vprašanje je, zakaj je potem Košorok v tistem obdobju na čelo Teša spet postavil ljudi iz kroga razvpitega Uroša Rotnika. O osebah, povezanih v obroč posebne revizije HSE in Teša, se Vesel noče opredeliti, ne da bi predhodno, kakor pravi, opravil revizijo, s katero bi povezave preveril.

O domnevnih povezavah med »prišleki« iz skupine Triglav v HSE tudi SDH, kakor trdijo, nimajo informacij, pričakujejo pa, da »bo popravljalni ukrep, ki ga je določilo Računsko sodišče RS, izpeljan strokovno, odgovorno, gospodarno in v interesu družbe HSE, d. d.«.

Čeprav je ekipa »popravljavcev« ukrepov v HSE načrtovala vložitev odškodninskih tožb do torka, odločitve o tem še niso niti sprejeli. Treba je končati še pravni pregled in določena preiskovalna dejanja. Košorok o odškodninskih zneskih pravi: »Če bodo izpolnjene predpostavke odškodninske odgovornosti, bodo zneski verjetno visoki.« O tem, kolikšni, pa noče špekulirati.