Ukrepi morajo biti javnofinančno vzdržni in usklajeni z ministrstvom

Po besedah finančnega ministra Bertonclja še ni moč oceniti, kakšen bo finančni učinek ukrepov iz sporazuma koalicije z Levico.
Fotografija: Bertoncelj je ponovil, da bodo pristojna ministrstva pripravila ukrepe in jih tako finančno kot vsebinsko ovrednotila. FOTO: Voranc Vogel/delo
Odpri galerijo
Bertoncelj je ponovil, da bodo pristojna ministrstva pripravila ukrepe in jih tako finančno kot vsebinsko ovrednotila. FOTO: Voranc Vogel/delo

Ljubljana - Finančni minister Andrej Bertoncelj je v odgovoru na poslansko vprašanje zagotovil, da bodo vsi ukrepi javnofinančno vzdržni, kakšen pa bo točen finančni učinek ukrepov iz sporazuma koalicije z Levico pa še ni moč oceniti. Poslancu Andreju Širclju iz SDS je pojasnil, bo vsak ukrep sproti usklajevan s pristojnim ministrstvom.

Šircelj je v poslanskem vprašanju Bertonclju izpostavil, da je v sporazumu o sodelovanju med koalicijo in Levico okoli 30 ukrepov, ni pa jasno, koliko bodo ti ukrepi stali. Kot je dodal, edina določba glede financ pravi, da je vsak ukrep predhodno potrebno ovrednotiti v luči javnih financ.

Bertoncelj je pojasnil, da podpisani sporazum določa formalne in vsebinske okvire projektnega sodelovanja med koalicijo in Levico. Na vsebinski ravni so opredeljena področja, na formalni ravni pa postopki načina usklajevanja med podpisnicami sporazuma. Minister je poudaril, da je iz sporazuma jasno razvidno, da je treba vsak ukrep predhodno ovrednotiti v luči javnih financ.

Širclju se je zdelo nenavadno, da minister ocene finančnih učinkov ne pozna, pri čemer je poslanec opozicije ocenil, da se da »že na podlagi popolnoma enostavnega računa ob enakih pogojih izračunati, kolikšen bo finančni učinek, vsaj za nekatere ukrepe«. Ob tem je med drugim izpostavil področje štipendij in pokojnin.

Bertoncelj je ponovil, da bodo pristojna ministrstva pripravila ukrepe in jih tako finančno kot vsebinsko ovrednotila. »Ko bomo imeli končen sklop ukrepov, bodo morali biti ti javno finančno vzdržni,« je bil jasen.
 

Preberite še:

Komentarji: