Umik davka na sladke pijače razočaral zdravnike

Klinične posledice: Pijače z dodanim sladkorjem so nevarne.

Objavljeno
10. december 2014 19.54
mpi-Podražitev
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja

Ljubljana – Medicinska stroka je danes v UKC Ljubljana predstavila klinične posledice prekomernega uživanja sladkih pijač. Menijo, da je obdavčitev sladkih ubijalcev nujna, da pa bo pot do tega težka; podobno, kot je bila pri tobačni zakonodaji.

»Pijače z dodanim sladkorjem (PDS) predstavljajo skoraj polovico dnevno zaužitih tekočin pri slovenskih otrocih in mladostnikih, kar resno ogroža njihovo zdravje«, beremo v informativni brošuri za starše, ki je nastala v okviru projekta zmanjšanje pitja teh pijač. Nataša Fidler Mis, s kliničnega oddelka za gastroenterologijo, hepatologijo in nutricionistiko Pediatrične klinike opozarja, da so še posebej problematični slovenski adolescenti, ki v pitju teh pijač prekašajo celo Američane.

Raziskave kažejo, da povprečno Slovenci s sladkorjem užijejo kar 20 odstotkov dnevnega vnosa energije, priporočeno pa je manj kot pet odstotkov. Internist Matija Cevc in predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije bi vsem, ki tako neodgovorno ravnajo, priporočal obisk kliničnega oddelka za žilne bolezni, kjer se vsakodnevno srečujejo z zapleti sladkorne bolezni, napačnega prehranjevanja in napačnega načina življenja: »Koristno bi bilo, da vidijo, kaj jih bo čakalo pri šestdesetih letih – tudi amputacije okončin.«

Cevc je izpostavil, da se učinki zmanjšanja uživanja sladkorja na ožilju poznajo že v dveh tednih. Pri davku po njegovem ne bi smelo iti le za polnjenje proračuna, pač pa za ozaveščanje prebivalstva. Da pitje sladkanih pijač vodi v debelost, sladkorno bolezen in zobno gnilobo so si bili enotni vsi govorniki, med njimi tudi Rok Kosem s centra za otroško in prevetivno zobozdravstvo stomatološke klinike ter Primož Kotnik s kliničnega oddelka za endokrinologijo interne klinike in endokrinolog Andrej Janež s pediatrične klinike.

Evropska študija je pokazala, da pitje sladkih pijač za 22 odstokov poveča tveganje za sladkorno bolezen. Janež je izpostavil, da so razvite države prepoznale ta problem in ga zajezile z obdavčitvijo, zato apelira, da ravnamo podobno.