Umirajoče podjetje vodi županova sestra

Svetniki so na Prevaljah sprejeli odlok o ustanovitvi svoje komunale, župan pa ne podpiše akta o ustanovitvi ...

Objavljeno
06. marec 2017 20.13
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Prevalje – V Javnem komunalnem podjetju Log se direktorice menjajo kot po tekočem traku. Prejšnji teden je svet ustanoviteljic na tem mestu potrdil Marjetico Tasič Bukovec, vodjo tehničnega sektorja v podjetju, kar je v javnosti sprožilo ugibanja, ali občina Prevalje ne bo organizirala komunalne dejavnosti v okviru svojega podjetja, temveč bo župan Matic Tasič vztrajal pri Logu zato, ker je Marjeta Tasič Bukovec njegova sestra.

Prevaljski župan, ki se je po tem, ko so se na Ravnah odločili, da komunalne storitve prevzamejo v svoje roke, znašel v najbolj nezavidljivem položaju med vsemi ustanoviteljicami nekdaj velikega skupnega komunalnega podjetja v Mežiški dolini, takšna namigovanja zavrača. »Meni je vseeno, kdo je direktor, pomembni so cilji, ki jih poskušamo doseči. S kadrovanjem v javnem komunalnem podjetju se nisem ukvarjal, čeprav bi se lahko,« trdi Tasič in poudarja, da iščejo rešitev, ki bo dala občanom najboljšo komunalno storitev za najnižjo ceno ne glede na organiziranost. A prevaljski občinski svet je že konec lanskega leta dal soglasje za ustanovitev lastnega javnega komunalnega podjetja, imenoval je celo vršilca dolžnosti direktorja, podjetnika Aleksandra Rističa, občinskega svetnika iz vrst Socialnih demokratov.

Skupina svetnikov županu Tasiču zato očita, da je zaobšel voljo občinskega sveta in presegel županska pooblastila, Aleksander Ristič pa je prepričan, da je župan s takšnim ravnanjem njemu in njegovi družini povzročil nepopravljivo škodo. Tasič zatrjuje, da je odločitve občinskega sveta vedno spoštoval, da pa postopkov za ustanovitev lastnega komunalnega podjetja na operativni ravni ne bo nadaljeval pred koncem dogovorov s sosednjo občino Ravne na Koroškem o izvajanju pogrebne in pokopališke dejavnosti. »Svetniki včasih težko razumejo, da se razmere po izstopu Raven iz Loga nenehno spreminjajo. Današnje niso enake tistim izpred meseca dni, ko smo razmišljali o delovanju svoje komunale,« pove Tasič. 

Predstavljena stališča

Skupina trinajstih od sedemnajstih prevaljskih občinskih svetnikov, med katerimi je tudi Aleksander Ristič, je svoja stališča v pismu predstavila vsem ustanoviteljicam Loga, občinam v Mežiški dolini. »Ideja nekaterih, da bi obdržali neko obliko 'mini' Loga, je za nas nesprejemljiva, saj smo že decembra lani sprejeli odlok o ustanovitvi JKP Prevalje. Odločitev občine Ravne na Koroškem, da prenese del dejavnosti z Loga na svoje podjetje, je svetnike in župana občine Prevalj prisilila, da tudi sami po hitrem postopku ustanovimo svoje komunalno podjetje, ki bo stoodstotno v naši lasti. V ta namen pozivamo glavne akterje, da vso svojo energijo usmerimo k skupnemu cilju razdružitve. Vse sile je treba vpeti za dosego poštene in smiselne razdelitve skupnega premoženja v starem Logu,« je v nasprotju s svojim županom prepričana večina prevaljskih svetnikov. KP Log bo kot ustanoviteljica v treh mesecih zapustila občina Mežica, ki ima svojo komunalo, preskrbo z vodo pa so z Loga prenesli na JKP Ravne. Log bo zanje odvažal le še smeti.

Mrtvih ne morejo deliti

Najtežja je delitev pogrebne in pokopališke dejavnosti. Občini imata na območju Prevalj skupno pokopališče in nihče si ne predstavlja, da bi na njem gospodarila dva upravljavca. »Na predlog občine Prevalje smo ustanovili komisijo, ki bo preučila, kako bomo to dejavnost organizirali v prihodnje,« je napovedal ravenski župan Tomaž Rožen. Možnosti je več; pogrebno in pokopališko dejavnost lahko še najprej opravlja Log, občini Ravne in Prevalje lahko to javno službo organizirata v okviru novega skupnega podjetja, nikakor pa niso Ravenčani pripravljeni pogrebne in pokopališke dejavnosti prenašati na JKP Prevalje.   Tasič Bukovčeva, ki bo sedla na direktorski stolček, ki ga je zaradi osebnih razlogov po teh mesecih zapustila Barbara Gašper, za javnost še noče dajati izjav, najbrž pa bo nova direktorica morala izpolniti pričakovanja sveta ustanoviteljic, ki je naročil pripravo sanacijskega programa podjetja. »Občini Ravne, ki je največja lastnica Loga, ni vseeno, kaj bo s podjetjem v prihodnje. V njem imamo tudi precejšnje premoženje. Lahko se zgodi, da Log niti po prestrukturiranju ne bo preživel,« menijo na Ravnah.