Umrl je fotograf Tomaž Lunder

»V Lundrovih fotografijah ostaja človek telesen, resničen, navzoč tukaj in sedaj.«

Objavljeno
27. februar 2016 13.33
imo*Nova fotografija
Pi. K., STA
Pi. K., STA
Ljubljana - V 61. letu starosti je po hudi bolezni umrl fotograf Tomaž Lunder. Lunder, ki velja za enega prvih slovenskih fotografov urbane krajine, je umrl v sredo, poroča Dnevnik. Bil je poznan tudi po svoji portretni fotografiji, pri čemer je osebnost upodobil skozi določeno kretnjo, pogled ali držo.

Lunder se je rodil leta 1955 v Škofji Loki. Leta 1974 je maturiral v Boicewillu v ameriški zvezni državi New York. Pet let kasneje je diplomiral na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani. Po zaposlitvah v rudniku urana v Žirovskem vrhu in Iskra Inženiringu je leta 1990 poklicno pot nadaljeval kot samostojni fotograf. Ob tem se je ukvarjal tudi z grafičnim oblikovanjem.

Kot je ob razstavi Lundrovih fotografij leta 2003 v Mali galeriji Cankarjevega doma zapisal umetnostni kritik Brane Kovič, je mogoče v Lundrovem opusu prepoznati obe dominantni tendenci sodobne fotografije, hotenje po karseda temeljitem razkrivanju resničnosti in hkrati kritično (samo)spraševanje o naravi medija, ki je presegel svoj reprezentacijski status. Lunder je takrat predstavil cikel Obrazi svetlobe, serijo fotografij v črno-beli tehniki.

Umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Judita Krivec Dragan pa je tedaj zapisala, da je v Lundrovih fotografijah ostaja človek telesen, resničen, navzoč tukaj in sedaj. Pri tem ni pomembno, ali gre za naključne posameznike, ki jih je avtor srečeval na potovanjih, ali za osebe iz bivanjskega okolja, znance in prijatelje iz umetniških krogov. Lunder se je njihovih podob loteval podobno kot nekdanji slikarji portretisti, ki niso želeli toliko zadostiti fizični podobnosti, kakor ujeti značajske posebnosti upodobljenca in njegovo osebnostno enkratnost.

Lunder se je predstavil na številnih skupinskih in samostojnih razstavah doma in v tujini, nazadnje so v ljubljanskem hostlu Celica 8. februarja odprli razstavo njegovih fotografij z naslovom Patchworks.

Za svoje delo je prejel več nagrad, med njimi leta 2001 prvo nagrado Emzina za fotografijo leta.