Umrl je Miran Trontelj

Najbolj znan slovenski televizijski vremenar je preminil v 73. letu starosti.

Objavljeno
25. november 2012 16.49
sipic/miran trontelj
Ni. Č., Delo.si, M. G., Panorama
Ni. Č., Delo.si, M. G., Panorama

Ljubljana - Eden prvih napovedovalcev vremena meteorolog Miran Trontelj se je rodil 17. maja 1940. Decembra lani se je po štiridesetih letih poslovil od vodenja televizijskih vremenskih napovedi.

Zadnjih osem let je živel življenje upokojenca, ki je enkrat na teden napovedoval vreme na komercialni televiziji POP TV. Ob četrtkih. A zakaj je vreme napovedoval ravno ob četrtkih, zakaj ne kateri drug dan? Ker je to najpomembnejša vremenska napoved v tednu, je lani odgovoril, saj se v četrtek napoveduje vreme za konec tedna.

Po duši je bil naravoslovec. Kljub temu je moral na materino vztrajanje hoditi v klasično gimnazijo. Po maturi se je vpisal na študij matematike. Kasneje je doštudiral meteorologijo.

Ko se je leta 1969 zaposlil na Hidrometeorološkem zavodu, kot prognostik, konec 80-ih pa kot namestnik direktorja zavoda, so bile kratkoročne, 24- ali 36-urne napovedi pravilne v 80 odstotkih. »To je razmeroma malo, če pomislite, da je napoved 50-odstotno pravilna že, če mečete kovanec, pa za to ne potrebujete nobenega znanja iz meteorologije,« je lani smeje komentiral.

Prosti čas je namenil pevskim vajam v zboru Lipa zelenela je, srečanju ljubljanskega jadralnega kluba, ki mu je v preteklosti 21 let predsedoval. Bil je tudi predsednik slovenskega numizmatičnega društva.

Zadnje slovo od pokojnika bo v četrtek, 29. novembra, na Plečnikovih Žalah.