Umrla je Jasmin Petan Malahovsky

Bila je dolgoletna urednica Antene in predsednica Društva slovensko-škotskega prijateljstva.

Objavljeno
24. julij 2013 18.36
bsa*Petan Jasmin
T. J., kultura
T. J., kultura

Jasmin Petan Malahovsky je bila zadnja leta znana po svoji predanosti približati Slovenijo in Škotsko tako kulturno kot turistično, bila pa je tudi aktivna v ženskem združenju Sila.

Kot edina Slovenka je bila s soprogom Sašom – imata sinova dvojčka Jako in Grego – pred leti povabljena na zabavo ob rojstnem dnevu britanske kraljice Elizabete II..

Pred desetletjem si je z ženo avstralskega konzula v Ljubljani zadala nalogo, da na vsakotedenskih predavanjih uči slovenščino žene tujih diplomatov in gospodarskih predstavnikov pri nas.

Jasmin Petan Malahovsky je bila hči Vere in Žarka Petana, slovenskega pisatelja, dramatika,  gledališkega režiserja, pisca aforizmov in nekdanjega direktorja RTV Slovenija.

Žarkov oče oz. Jasminin stari oče je bil med vojno, ko so živeli v Mariboru, in do razlastitve lastnik znanega lokala Kavarna Astorija. Po življenjski zgodbi družine Petan je bil posnet istoimenski film (1989) režiserja Jožeta Pogačnika.

Prva knjiga Žarka Petana za otroke se je imenovala Knjiga za Jasmin in je bila posvečena hčerki. Pri njegovih poznejših delih pa sta bila pobudnika (in soavtorja) vnuka.