Umrla je pevka Šerbi

Barbara Šerbec, znana kot Šerbi, je slovela kot članica skupine Agropop. Največje uspehe je doživela v 80. letih minulega stoletja.
Fotografija: Šerbi. FOTO: Sašo Radej
Odpri galerijo
Šerbi. FOTO: Sašo Radej

Včeraj je v bolnišnici v Rakičanu umrla slovenska pevka Barbara Šerbec, znana kot Šerbi, članica skupine Agropop. Največje uspehe je doživela v 80. letih minulega stoletja. Šerbi je konec lanskega leta v Domu starejših občanov v Radencih praznovala 58. rojstni dan.

Zadnje obdobje njenega življenja so zaznamovale hude težave s sladkorno boleznijo in finančnimi razmerami. V skupini Agropop je sicer sodelovala do njenega razpada leta 2000, po neuspešnem gostinskem poslu v Ljubljani ji je iz težav pomagal nekdanji kolega iz skupine Polde Poljanšek.

Leta 1987. FOTO: Igor Modic/Delo
Leta 1987. FOTO: Igor Modic/Delo





 

Mestna pobalinka s pobalini


Kot je nekoč zapisal novinar Dela Zdenko Matoz, se je Agropop izoblikoval okoli ideje, da bi se mestni pobalini in pobalinka norčevali iz slovenske podeželskosti. Hec klaviturista Aleša Klinarja, eminence te skupine, je občinstvo vzelo zares, tako da je bila skupina prisiljena, da se oblikuje v celoti in da pridela še več pesmi s podobno agrarno tematiko. Poleg njega, Šerbi in Poljanška so jo najprej sestavljali še kitarist Simon Pavlica, baskitarist Urban Centa in bobnar Dragan Trivič.

Z Matjažem Kušarjem sta odprla gostilno Pri Šerbi. FOTO: Igor Mali
Z Matjažem Kušarjem sta odprla gostilno Pri Šerbi. FOTO: Igor Mali




Svojčas smo v Delu zapisali, da so Agropop »druščina, ki je v svoji glasbi odlično združila svetovljanstvo z vrtičkarstvom najlepše dežele na sončni strani Alp. Njihov pomen za osamosvajanje Slovenije je prav tako velik kot delovanje Pankrtov in Laibacha. Če so Pankrti zminirali partijo, Laibach pa državo, so agropopovci storili to s slovenskim narodom. Pri teh skupinah ne gre le za norčevanje iz njihovih tarč, temveč za identifikacijo z razdalje.«

Šerbi leta 2010. FOTO: Igor Mali
Šerbi leta 2010. FOTO: Igor Mali

Komentarji: