Unikatno z lesom v Ribnici

V Rokodelskem centru Ribnica so odprli razstavo slovenskega unikatnega oblikovanja v lesu Vezi.

Objavljeno
23. oktober 2014 21.09
Simona Fajfar, Ribnica
Simona Fajfar, Ribnica
Ribnica - Da je v Rokodelskem centru Ribnica na ogled razstava, ki je bila v nekoliko manjšem obsegu januarja letos predstavljena v Trstu, ni presenečenje. V tej ribniški ustanovi resno upoštevajo svoje poslanstvo - skrb za rokodelstvo. Vendar tega ne razumejo v smislu vztrajanja na tradiciji, ampak k izkušnjam iz preteklosti dodajajo tudi sodobnost oziroma tradicijo povezujejo s sodobnim ustvarjanjem.

Zato so s tremi strokovnjaki, Primožem Fijavžem, Martino Malešič in Anjo Planišček, razširili razstavo o slovenskem unikatnem oblikovanju v lesu. Povezovalna vez med izdelki je raziskovanje izraznosti lesa, materiala, ki omogoča teksture, prosojnost in barve. To je poudarjeno v izdelkih pohištva Studia Drevo, v reflektorju Handmade in Moste in okrasnih svetilkah Čipka, Roža in Snežinka. Obenem so oblikovalci pri nekaterih izdelkih uporabili les namesto drugih materialov. To kreativnost kažejo očala Wood Stock in zvočnik Tok tok.

Ne manjka pa tudi tradicionalnih slovenskih obrtniških načinov izdelave, predvsem mizarskih in pletarskih domačih obrti, ki so jih upoštevali pri izdelavi pohištva Studio Drevo, okrasnih svetilkah in pri lesenih igračah in Vajenicah, kjer oživljajo kulturno dediščino. Nekateri razstavljeni izdelki, kot sta Minimalno stanovanje za mlade in Knjigobežnice, pa imajo tudi družbeno angažirano sporočilo.

»V našo pletarsko in lončarsko šolo smo poleg tradicionalnih znanj začeli vključevati tudi znanja industrijskega oblikovanja,« pravi Katja Žagar, ki skrbi za rokodelski program v Rokodelskem centru Ribnica. Nekaj odličnih primerov raziskovanj in ustvarjanj novih izdelkov nudi razstava, ki je namenjena vsem, še posebej pa mladim, ki želijo delati z lesom, nadaljuje sogovornica: »Želimo jih spodbuditi k raziskovanju novih dimenzij ustvarjanja in jim s tem dati zagon za nadaljnje delo. Les je namreč material, ki deluje v tradicionalnih izdelkih in živi tudi v sodobnih oblikah.« Razstava bo na ogled do 8. decembra.