Univerza zaradi nezakonitega izplačevanja dodatkov ne bo ukrepala

Univerza v Ljubljani vztraja, da kršitve niso bile namerne, ampak je šlo le za napake.

Objavljeno
04. januar 2016 18.52
Ivan Svetlik rektor Univerze v Ljubljani, Slovenija 9.septembra 2015 [Ivan Svetlik, rektorji,Univerza v Ljubljani,izobraževanje]
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Ljubljana - Univerza v Ljubljani ne bo ukrepala zoper dekane devetih fakultet, ki so odobrili nezakonita izplačila dodatka za stalno pripravljenost nekaterim zaposlenim. Na univerzi namreč menijo, da kršitve niso bile namerne, pač pa da je šlo za napake.

Napake bodo odpravili z novim pravilnikom

Kot je za STA pojasnil rektor univerze Ivan Svetlik, izplačilo dodatka obravnavajo kot napake in ne kot namerne kršitve, do napak pa je po njihovem prišlo »zaradi pomanjkanja ustrezne ureditve na ravni univerze«. Napake nameravajo na univerzi v prihodnje odpravili s sprejetjem skupnega pravilnika.

Kot pravijo, bodo morali posamezniki, ki so dodatke prejemali neupravičeno, denar vrniti skladno z zakonom, pri tistih, ki so dodatke prejemali upravičeno, pa bodo na univerzi skušali narediti vse, da ne bi bili prizadeti, »ne glede na mnenje inšpektorja.«

Pojasnjujejo še, da nadzorno funkcijo nad delovanjem univerze kot javnega zavoda vrši vrsta nadzornih služb, kot so računsko sodišče, Komisija za preprečevanje korupcije, inšpektorat pri ministrstvu za javno upravo in druge. »Njihovo delo je za nas koristno, saj nas opozarja na notranje slabosti, ki jih sami ne zaznamo in jih lahko na tej podlagi odpravljamo. Na univerzi imamo sicer tudi službo za notranjo revizijo, vendar zaradi pomanjkanja kadrov z revizijami ne moremo pokriti celotnega poslovanja univerze vsako leto,« še dodajajo.

Vračilo le za zadnjih deset mesecev

Inšpektorat za javni sektor je, kot smo poročali v Delu, v inšpekcijskem nadzoru, ki ga je izvedel na pobudo ministrstva za izobraževanje sredi preteklega leta, ugotovil, da je devet od 11 fakultet, na katerih je bil izvedel nadzor, svojim uslužbencem nezakonito izplačevalo dodatek za stalno pripravljenost. Na ta način so fakultete v letih od 2012 do 2014 izplačale za 770.000 evrov bruto dodatka, največ med njimi ekonomska fakulteta, ki jo je takrat vodil zdajšnji finančni minister Dušan Mramor.

Fakultete se morajo zdaj z zaposlenimi dogovoriti o načinu vračila dodatka, pri čemer bodo morali zaposleni dodatke vrniti le za zadnjih deset mesecev, ko so jih prejemali, saj tako določa zakon. Kot je razvidno iz podatkov ministrstva za javno upravo, bodo morali tako vrniti okoli 190.000 evrov.