Univerze ne bodo pokopali

Novomeška občina je ustanavljanje UNM preložila na štiri visokošolske zavode

Objavljeno
22. julij 2014 21.56
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

Novo mesto - Janez Usenik, vršilec dolžnosti direktorja Univerzitetnega in raziskovalnega središča Novo mesto (URS), ki so ga novomeški svetniki ukinili, je danes predal posle predstavnici občinskega urada za šolstvo, šport in mladino. Na občino se seli edina redno zaposlena v URS, projekt ustanovitve Univerze v Novem mestu pa bo skrb Konzorcija UNM.

Janez Usenik, ki se bo upokojil, je zaradi ukinitve URS tako razočaran, da ne namerava več biti niti član senata Konzorcija UNM. »Zadnje leto ni bilo lahko, ne posebej prijetno, a URS je stabilna družba z jasnim ciljem, pogledi, profiliranimi dejavnostmi. Velika škoda je, da bo ukinjen, čas za to pa je še posebno neprimeren,« je povedal pred predajo poslov ob izteku enoletnega mandata.

Usenik upa, da ukinitev URS ne bo negativno vplivala na projekt ustanovitve javne univerze v Novem mestu. »Z vsem spoštovanjem do vsega trdim, da takega projekta v 650-letni zgodovini Novega mesta še ni bilo. Novo mesto si univerzo preprosto zasluži in upam, da jo bo dobilo v času med 2017 in 2020. Če jo bo prej, toliko bolje. Tri milijone evrov, kolikor bi na leto dodatno stala državni proračun (poldrugi milijon že zdaj prispeva za eno od fakultet), ne bi smel biti problem. Naši študenti so zaposljivi, programi pa usmerjeni v prihodnost,« je povedal Usenik.

V devetih programih 600 študentov

Konzorcij UNM, ki naj bi poslej skrbel za projekt ustanovitve UNM, po ukinitvi URS sestavljajo štirje visokošolski zavodi: Fakulteta za informacijske študije, Fakulteta za organizacijske študije, Fakulteta za industrijski inženiring in Visoka šola za upravljanje podeželja Grm, ki bo prve študente vpisala letos.

V devetih študijskih programih bo v novem študijskem letu študiralo okoli 600 študentov. To je po prepričanju Usenika tudi rezultat več kot osemletnega delovanja URS: »V tem času je zavod ustvaril devet študijskih programov in v novomeški prostor pritegnil prav toliko milijonov evrov. To je zame edino pomembno. Nisem politik in vse, s čimer so se na račun URS obkladali v občinskem svetu, me ne zanima, te uničevalne sle pa tudi ne razumem.«

V. d. dekanje Fakultete za industrijski inženiring Vera Smodej je zagotovila, da ukinjanje URS ne vpliva na izvajanje študijskih programov, niti na zanimanje za vpis. Konzorcij UNM pa bo imel zdaj še več dela, saj je občina ukinila URS takoj, ko je oddal elaborat in vlogo za ustanovitev javne Univerze v Novem mestu. Nacionalna agencija RS za kakovost v visokem šolstvu do 3. septembra pričakuje manjše dopolnitve elaborata (predvsem gre za priloge s soglasjem ustanoviteljev fakultet), za projekt pa bo treba dobiti tudi podporo novega državnega zbora z odlokom o ustanovitvi univerze, saj "stari" poslanci niso končali postopka.