Univerzijade za primer odpovedi niso zavarovali

Kar zadeva načrtovane projekte, mariborski župan Franc Kangler ne misli vreči puške v koruzo.

Objavljeno
17. februar 2012 20.44
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor

Maribor, Ljubljana – Po odločitvi vlade, da ne bo več financirala univerzijade, je danes odstopil organizacijski odbor s Tonetom Vogrincem na čelu in s tem seznanil Mednarodno univerzitetno športno zvezo (FISU). Ta bo odločitev predvidoma danes obravnavala na seji v Lozani.

Organizacijski odbor je Fisu sporočil, da je zdaj za vse pristojna Slovenska univerzitetna športna zveza (SUSA), ki jo vodi Otmar Kugovnik. Danes se na telefonske klice ni odzival. Medtem so na spletni strani zimske Univerzijade Maribor 2013 danes še naprej odštevali dni do začetka prireditve.

Čeprav je Fisu v pogodbi o dodelitvi organizacije univerzijade organizatorjem poleg vseh zavarovanj svetoval tudi zavarovanje za primer odpovedi celotnih iger ali njihovega dela, prireditev po besedah Toneta Vogrinca in direktorja družbe Univerziada 2013 Srečka Vilarja za takšno možnost ni bila zavarovana.

Glavno vprašanje torej je, ali FISU od organizatorjev, torej od SUSA in Mestne občine Maribor (MOM), lahko terja odškodnino. Pravni strokovnjaki, s katerimi smo se pogovarjali, so bili pri napovedih možnih posledic zelo previdni.

»Ne bom komentiral odločitve vlade, ki je na neki način v danih razmerah pričakovana,« se je danes na odločitev odzval Milan Zver, minister za šolstvo in šport v prejšnji Janševi vladi in leta 2008 velik podpornik univerzijade. »Sem pa žalosten, ker se ta projekt, ki je star širi leta, v tem času ni razvijal in so zadevo pripeljali tako daleč, da so na koncu vsi zadovoljni, da univerzijade ne bo, vključno s Tonetom Vogrincem. V četrtek je bil najbolj vesel, da je vlada rekla ne. To me je malo začudilo. Niso torej toliko krive institucije kot posamezniki, ki v tem času niso opravili dela, za katero so bili odgovorni. To je izgubljena priložnost, ki se bo težko vrnila,« meni Zver.

Kangler bi načrtovane projekte nadaljeval

Kar zadeva načrtovane projekte, mariborski župan Franc Kangler ne misli vreči puške v koruzo. Napovedal je, da bo mestnemu svetu predlagal njihovo nadaljevanje, torej gradnjo tekaškega poligona pod Pohorjem in cevovoda Drava–Pohorje za zasneževanje ter obnovo Ledne dvorane, saj so ti projekti, kot je dejal, nujni za razvoj turizma in športa v Mariboru, je dejal. Vendar javno-zasebno partnerstvo po Kanglerjevih besedah ne pride več v poštev, saj po odpovedi prireditve ni več potrebe, da bi hiteli z izvedbo projektov.

O kotizaciji za pridobitev pravic za izvedbo univerzijade v višini treh milijonov evrov je mariborski župan poudaril, da tega denarja od FISU pač ne bodo dobili in se v svojem slogu obregnil ob banke: »Morda bi se morali vprašati, kaj je z denarjem nekaterih slovenskih bank, ki je šel ne vem kam in je deset- ali štiridesetkratnik tega zneska.« Dejal je, da se zaveda, da SUSA kotizacije državi ne bo mogla vrniti, zato je napovedal, da se bodo na obrambo z odvetniki dobro pripravili.

Direktor Univerziade 2013, d. o. o., Srečko Vilar je danes napovedal, da bodo podjetje, čigar 60-odstotni lastnik je Mestna občina Maribor, po petino v njem pa imata občini Zreče in Ruše, po poplačilu dolgov v kratkem likvidirali. Presenečen je bil nad odločitvijo vlade, da ne sodeluje več v projektu in ga tudi finančno ne podpira. »Posebno sem začuden nad obrazložitvijo, ki v smeri slabega vodenja in slabega organiziranja projekta. Te ocene ne držijo, projekt je bil vsaj doslej zelo dobro voden,« je zatrdil.