Upniki občine Gornji Petrovci spet grozili z dražbo

Osnovna šola Grad je zaradi 7000 evrov dolga občine Gornji Petrovci šla v izvršbo

Objavljeno
19. maj 2014 22.27
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Gornji Petrovci − Najbolj zadolžena slovenska občina na prebivalca, občina Gornji Petrovci, se je te dni znova, že drugič letos, znašla na dražbeni oglasni deski murskosoboškega okrajnega sodišča. Tokrat je potrpljenje minilo vodstvo Osnovne šole Grad, ki ji ta občina že nekaj časa dolguje krog 7000 evrov plačila razlike do ekonomske cene vrtca za otroke iz petrovske občine, zato je sprožila izvršbo na nepremičnine, na katere je lani zaradi dolga vpisala hipoteko. Gre za nekaj manj vrednih gozdnih zemljišč, ki so bila skupaj ocenjena na dobrih 800 evrov oziroma dobro desetino celotnega dolga.

Če bi prodaja na dražbi, ki je bila razpisana za 11. junij, uspela, bi tako šola dobila povrnjen le manjši del dolga, toda že sama grožnja z dražbo je dosegla večji učinek, kot bi ga dražba sama, saj se je gornjepetrovski župan Franc Šlihthuber z vodstvom Osnovne šole Grad že dogovoril za poplačilo večjega dela dolga v zameno za preklic dražbe.

Podobno se je zgodilo že pred mesecem dni, ko je Lokalna energetska agencija za Pomurje zato, ker ji je občina že od leta 2007 dolgovala 18.000 evrov, dala zarubiti pisarniško in računalniško opremo občine Gornji Petrovci, vendar  dražbe zarubljene opreme ni bilo, ker je župan agenciji nemudoma nakazal 8000 evrov.

Če bosta ta dva primera spodbudila k izvršbam tudi druge upnike gornjepetrovske občine, se utegne na to občino usuti pravi plaz dražb in rubežev, saj znaša njen skupni dolg okrog štiri milijone evrov.