Upokojenci do informacij o pokojninah prek telefona in spleta

Prejemniki pokojnin te dni po pošti prejemajo obvestilo o izplačilu letnega dodatka za leto 2013.

Objavljeno
29. julij 2013 17.01
ZPIZ
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - Zpiz upokojencem ob tem ponovno posreduje identifikacijsko številko in varnostno kodo za preprosto pridobivanje informacij o zadnjih nakazilih prek telefonskega odzivnika. Za informacije o preteklih nakazilih zavoda je na voljo tudi storitev eZPIZ.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) sicer upokojence s pisnimi obvestili obvešča o vsaki pomembnejši spremembi njihovih pokojnin. Prejemnikom pokojnin pa ob tem ponovno posredujejo identifikacijsko številko in varnostno kodo, s katerima lahko preprosto pridobijo informacije o zadnjih nakazilih prek avtomatskega telefonskega odzivnika na telefonski številki 01 474 56 92.

Prejemniki pokojnin lahko podrobnejše informacije o preteklih nakazilih zavoda pridobijo tudi z uporabo storitev eZPIZ, in sicer na spletnem portalu zavoda s klikom na Moj eZPIZ. Za registracijo in uporabo storitev eZPIZ je prav tako potrebno kvalificirano digitalno potrdilo, so sporočili iz zavoda.

Elektronsko storitev Nakazila, ki omogoča pridobivanje informacij o nakazilih prek avtomatskega telefonskega odzivnika in spletnega portala, je zavod vzpostavil že avgusta lani ter s tem prejemnikom pokojnin omogočil dostop do podatkov o nakazilih na učinkovit, sodoben, prijazen in gospodaren način. Zavod je zaradi zniževanja stroškov poslovanja namreč bistveno zmanjšal pogostost pisnega obveščanja uporabnikov o nakazilih, pojasnjujejo na zavodu.

Prejemnike pokojnin, ki pokojnine še vedno prejemajo preko poštne dostave, pa zaradi zniževanja stroškov poslovanja naprošajo, naj jim čim prej sporočijo številko osebnega računa in podatke o banki. To bo po zagotovilih Zpiza omogočalo najbolj gospodaren način nakazovanja njihove pokojnine.