Upor proti predsedniku sveta

»Zapostavljeni« Romi zahtevajo enakopravno zastopanost v romskem parlamentu in izboljšanje položaja na jugovzhodu.

Objavljeno
10. januar 2017 20.55
Stanko Baluh
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Novo mesto, Ljubljana – Dve romski zvezi, nekateri romski svetniki in romska društva z Dolenjske, iz Bele krajine, Posavja, Ljubljane in Maribora odrekajo legitimnost Svetu romske skupnosti (SRS), ki mu po novem predseduje Jožek Horvat Muc. O tem so že obvestili vlado in predsednika Boruta Pahorja. Horvat Muc pa je prepričan, da legitimnost SRS lahko odvzame le zakonodajalec.

»Z zakonom o romski skupnosti je SRS reprezentativni organ, ki nam jo lahko odvzame zgolj državni zbor, ki je tak zakon tudi sprejel,« je povedal Jožek Horvat Muc, ki vsebine peticije ni hotel komentirati. S krovno romsko organizacijo, v kateri imajo prevladujoč vpliv Romi iz Prekmurja ter Zveza Romov Slovenije (ZRS), Romi iz jugovzhodne regije nočejo sodelovati, ker da za odpravo revščine in izboljšanje položaja romske manjšine v tem delu države niso naredili dovolj. Predsednik Zveze romske skupnosti Umbrella ter podpredsednik Zveze Romov za Dolenjsko Haris Tahirović in Zvonko Golobič nasprotujeta, da ima ZRS v svetu romske skupnosti 14 predstavnikov, vsi drugi Romi pa sedem, saj so ti vedno preglasovani. Po prepričanju obeh, je treba čim prej spremeniti zakon o romski skupnosti, ki zdaj daje absolutno oblast eni romski zvezi, romska občinska svetnika pa zahtevajo tudi v Ribnici in Škocjanu.

V Združeni levici (ZL) so že pripravili novelo zakona o romski skupnosti, ki jo nameravajo v kratkem posredovati v parlamentarno proceduro. Kakor je za Delo povedal poslanec Matjaž Hanžek, so predvideli 21-članski SRS, v katerem bo stalni mandat pripadal le Sintom, ki v SRS zdaj niso zastopani, sedem mandatov bodo imeli prekmurski Romi, sedem Romi iz jugovzhodne regije, šest pa romska združenja.

V vladnih cisternah še naprej led

Čeprav od obiska predsednika vlade Mira Cerarja v romskem naselju v Dobruški vasi in njegove obljube, da bo naredil vse, da voda v sedmih vladnih cisternah ne bo več zmrzovala, mineva že skoraj dva meseca, je led v cisternah debelejši kot kdajkoli, Romi pa kljub vladni pomoči še naprej pijejo iz onesnaženega potoka Radulja. Uporni Romi Svetu romske skupnosti očitajo, da Romom zdaj ponuja cisterne, zaščitene pred zmrzaljo. Od vlade zahtevajo natančen obračun, kako je bilo porabljenih 30.000 evrov za cisterne ter ugotavljanje kazenske odgovornosti v primeru ugotovljenih nepravilnosti.

Direktorju urada za narodnosti Stanku Baluhu smo postavili veliko vprašanj o vladnih cisternah, a nas je napotil na SRS, predsednik SRS Horvat Muc pa pravi, da so zaradi tega pisali vodstvu občine Škocjan, saj »voda v cisternah ne sme biti zamrznjena«. Zaprosili so za nujen sestanek. Dejal je, da ima neuradne informacije, da so nekateri romski aktivisti nagovarjali Rome, naj ne dovolijo izolacije cistern. Nenavadno se mu tudi zdi, da Baluh krivdo prelaga na SRS, saj gre za vladni projekt. Neformalni vodja dobruških Romov Zvonko Brajdič je povedal, da so zavrnili izolacijo cistern, ker bi stala 3000 evrov. »Za ta denar pa naj se ljudem raje napelje voda po ceveh,« je dejal Brajdič.