Upravi Marifarma ni uspelo pomiriti delavcev

Morebitni propad Marifarma bi lahko zrušil tudi Lekarne Maribor in Farmadent.

Objavljeno
21. marec 2013 19.19
Miha Rubin, Urban Červek, Maribor
Miha Rubin, Urban Červek, Maribor
Maribor - Zaposleni v mariborski farmacevtski tovarni Marifarm na včerajšnjem zboru delavcev niso dobili pojasnil, ki bi pomirila njihove skrbi o usodi podjetja. Če jutri ne dobijo plač, bodo razmislili o stavki.

»Potrebni bodo koreniti ukrepi, sedanje razmere so katastrofa,« je po več kot eno uro trajajočem svetu delavcev povedal predsednik sindikata v podjetju Tibor Sajko. Po njegovem zaposleni niso dobili zadovoljivih pojasnil o poslovanju podjetja in njegovi perspektivi, prav tako ne prepričljivega zagotovila o izplačilu plač; nanje še čaka okrog 30 odstotkov od 130 zapolsenih.

Da podjetju teče voda v grlo, je povedala tudi direktorica Brigita Brumen. »Dejstvo je, da ima podjetje likvidnostne težave, ki pa jih sproti rešujemo. Delavci so se strinjali, da nam dajo čas do 16. ure jutri (petek, op. p.) za izplačilo preostanka plač.« Po njenih besedah ima podjetje možnost za rešitev, predvsem preko postopka dokapitalizacije, kot so to zahtevale banke.

A ker sedaj zaradi spora z materinsko družbo, javnim zavodom Mariborske lekarne, z dokapitalizacijo očitno ne bo nič, bo potreben nov dogovor z banko. Brumnova je še povedala, da Marifarm NKBM dolguje 800.000 evrov zgolj za obresti za posojilo, katerega glavnica jim miruje. »Če bi podaljšali moratorij za plačilo glavnice na deset let, bi s tem pridobili veliko,« je povedala Brumnova, ki je zavrnila očitke vodstva materinske družbe, da jim ne dajejo ustreznih podatkov o poslovanju podjetja. Po njenem gre za politične igrice, ker ona prihaja iz stranke SDS.

Direktorica Mariborskih lekarn Anita Vrabič, ki se je prav tako udeležila zbora delavcev, je povedala drugače. »Delavcem je bilo danes povedano, kar bi jim bilo treba povedati že veliko prej,« torej o resnosti težav podjetja. Sicer pa od vodstva Marifarma pričakuje, da bo spoštovalo sklep sveta zavoda Mariborskih lekarn in jim v naslednjih dneh poslalo zahtevano natančno poročilo o poslovanju. Denar za izplačilo dela februarskih plač so tokrat Marifarmu zagotovile Lekarne, a naslednji mesec tega ne bodo več storili, je še povedala Vrabičeva.

Dan pred včerajšnjim zborom delavcev Marifarma se je sestal sveta zavoda Mariborskih lekarn, na seji pa so bili prisotni tudi župani občin ustanoviteljic. Kot je povedal župna Miklavža na Dravskem polju Leo Kremžar, so na svetu zavoda sprejeli dva sklepa: eden je, da morajo Lekarne ter obe hčerinski firmi Marifarm in Farmadent pripraviti finančni presek trenutnega stanja z vso dokumentacijo, drugi pa, da morajo umakniti vse medsebojne tožbe.

Pred časom je Mestna občina Maribor z novim odlokom o ustanovitvi javnega zavoda Mariborske lekarne lastništvo njenih hčerinskih družb prenesla neposredno nase in na okoliške občine. V Lekarnah pa so zaradi tega proti mariborski občini sprožili postopke na upravnem sodišču, saj so prepričani, da je neposreden prenos lastništva nezakonit. Prav tako zaradi tega odloka je tožbo najavila še direktorica Marifarma Brigita Brumen, in sicer zoper Lekarne Maribor.

»Cirkus je torej popoln. Hčerinska družba bi tožila svojo mater, ta pa svoje ustanovitelje,« je situacijo komentiral Kremžar, ki je tudi zahteval umik tožb. Ob tem je Kremžar opozoril še na informacije, da so podjetja menda med seboj povezana preko kreditov in jamstev, in da bi lahko propad Marifarma zrušil tako Farmadent kot Lekarne Maribor.