Upravni odbor ZZZS Fakina predlaga za v. d. generalnega direktorja

Samu Fakinu štiriletni mandat generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) poteče 15. maja.

Objavljeno
05. maj 2015 17.43
Tiskovna konferenca ZZZS na sliki Samo Fakin 22.1.2014 Ljubljana Slovenija
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA

Ljubljana − Upravni odbor ZZZS predlaga imenovanje Sama Fakina, ki ob ponovni kandidaturi v DZ ni dobil soglasja, za vršilca dolžnosti generalnega direktorja. Odločitev mora potrditi še skupščina ZZZS.

Fakinu štiriletni mandat generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) poteče 15. maja. Skupščina zavoda je po izvedenem javnem razpisu na predlog upravnega odbora konec marca sicer že sprejela sklep, da se Fakin znova imenuje za generalnega direktorja, a DZ soglasja k imenovanju ni podal. Javni razpis za generalnega direktorja bodo morali tako ponoviti.

Za čas do imenovanja generalnega direktorja, a največ za eno leto, pa upravni odbor zavoda predlaga, da se Fakin imenuje za vršilca dolžnosti generalnega direktorja. O predlogu bo skupščina odločala 11. maja, njihova odločitev pa bo dokončna, je v izjavi za medije pojasnila predsednica upravnega odbora Lučka Böhm. V postopku imenovanja vršilca dolžnosti namreč ni potrebno soglasje DZ.

Böhmova je prepričana, da bo skupščina predlog upravnega odbora sprejela, glede na to, da je že ocenila, da je Fakin primerno strokoven in dober menedžer ter mu zaupa, da zna opravljati posle generalnega direktorja.

Finančne projekcije za obdobje 2015−2020

Kot je pojasnila Böhmova, so se člani upravnega odbora ZZZS danes seznanili tudi s finančnimi projekcijami za obdobje 2015−2020, glede katerih še potekajo pogajanja med zavodom in ministrstvi. Po spontanem scenariju, ki predvideva ukinitev vseh ukrepov na področju plač, bi zavod prihodnje leto posloval z okoli 17,3 milijona evrov tekočega primanjkljaja. Po ciljnem scenariju, ki vključuje ohranitev vseh sedanjih ukrepov na področju plač z izjemo sprostitve napredovanj, pa v zavodu prihodnje leto predvidevajo 10,6 milijona tekočega presežka.

Kot je pri tem poudaril Fakin, se na zavodu zavzemajo, da se vsi dodatni prilivi v letošnjem letu namenijo za skrajševanje čakalnih dob. Po trenutnih projekcijah bo v letošnjem rebalansu na voljo dodatnih 30 milijonov evrov, s tem bi čakalne dobe na ambulantni specialistiki lahko skrajšali na nič, pri bolnišničnem zdravljenju pa bi večino sedanjih čakalnih dob zmanjšali za več kot polovico, je pojasnil Fakin.

Po njegovih besedah imajo na ministrstvu za omenjena sredstva drugačne predloge, saj želijo »zgolj povišati cene zdravstvenih storitev«. »Mi zastopamo stališče naših zavarovanih oseb, ki so plačale zdravstvene storitve in poskušajo priti na vrsto čim hitreje,« je pojasnil.

Če ministrstvo ne bi upoštevalo njihovega predloga, bi to po njegovih besedah zanj pomenilo »jasen signal, da ministrstvo za zdravje daje finančno izboljšanje bolnišnic v prvi plan, paciente pa v drugi plan«.