Uradno: Prvi mož UKC Ljubljana bo Andrej Baričič

Ekonomist Andrej Baričič bo nasledil Simona Vrhunca, ki z vrha UKC Ljubljana odhaja po šestih letih.

Objavljeno
23. julij 2015 18.16
Posodobljeno
23. julij 2015 18.16
Monika Hrovat, notranja politika, STA
Monika Hrovat, notranja politika, STA

Ljubljana - Na današnji seji sveta Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana so imenovali novega vršilca dolžnosti generalnega direktorja UKC Ljubljana. To je postal Andrej Baričič; ekonomist in profesor na Evropski pravni fakulteti v Novi Gorici, ki je bil v preteklosti tudi sam član sveta UKC Ljubljana, bil je predsednik uprave Gea Collegea in član nadzornega sveta Nove Ljubljanske banke. Pred leti je neuradno kandidiral tudi za generalnega direktorja ZZZS.

Svet UKC Ljubljana je Baričiča potrdil soglasno. Bil je edini kandidat za to funkcijo, predlagal pa je predsednik sveta zavoda Tomaž Glažar, ki je dejal, da ga je novi šef UKC Ljubljana prepričal z zelo dobrim poznavanjem problematike v UKC. Baričič se sicer članom sveta danes ni predstavil, saj je v tujini, prav tako jim ni predložil programa dela.

Glažar ne ve, ali se Baričič namerava prijaviti tudi na razpis za generalnega direktorja UKC. Odločitev o novem razpisu za generalnega direktorja bo sicer svet zavoda sprejemal na prvi jesenski seji. Ob tem je Glažar zavrnil tudi očitke, da je za zamudo pri novem razpisu krivo ministrstvo za zdravje, kar je v sredo dejal odhajajoči direktor Simon Vrhunec.

Prihodnji teden, ko se Baričič vrne v Slovenijo, se bo Glažar z njim in z Vrhuncem neformalno sestal, na ta sestanek pa je povabil tudi ostale člane sveta UKC Ljubljana.

Vrhunec že dalj časa ni užival podpore

Novi v. d. generalnega direktorja bo tako na vrhu UKC Ljubljana zamenjal Simona Vrhunca, ki zavod vodi zadnjih šest let. Vrhunec je generalni direktor UKC Ljubljana postal leta 2009. Avgusta 2013 se mu je štiriletni mandat iztekel, a je bil decembra tega leta ponovno izbran na to mesto. Vendar pa takratna vlada Alenke Bratušek ni nikoli sprejela dokončne odločitve o soglasju k njegovemu imenovanju.

Sedanja vlada soglasja k njegovemu imenovanju ni dala, očitali so mu, da »ni sprejel ustreznih organizacijskih ukrepov za normalno delovanje UKC Ljubljana«. Vrhunec je tako zavod že dve leti vodil kot v. d. generalnega direktorja. Odločil se je, da avgusta z iztekom mandata odhaja z vrha UKC Ljubljana, tudi sicer pa ni bilo pričakovati, da bi mu svet zavoda to funkcijo podaljšal.