Uradno še vedno kupujemo 86 patrij

Minister Hojs je članom odbora za obrambo predstavil poročilo o uresničevanju temeljnih razvojnih programov za lansko leto.

Objavljeno
15. februar 2012 15.39
Posodobljeno
15. februar 2012 15.39
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika
Ljubljana - Pogodba o osemkolesnikih iz leta 2006 je predvidela nakup 86 vozil za 278 milijonov evrov. Do konca lanskega leta jih je bilo dobavljenih 30, je odboru za obrambo danes pojasnil novi obrambni minister Aleš Hojs in napovedal, da bo Rotis do konca tedna odgovoril na predlog o zmanjšanju njihovega števila.

Ko bodo iz Rotisa odgovorili na predlog za spremembo števila vozil, ki jih kupuje država, bo še nekaj časa trajalo, da se ministrstvo odloči, katera rešitev je sprejemljiva, je Aleš Hojs pojasnil poslancem, kakšen položaj pri kupovanju patrij prevzema od Ljubice Jelušič. Leta 2011 je bilo za osemkolesnike porabljenih 6,5 milijona evrov, proizvodnja pa zdaj stoji in ni realno pričakovati, da bi vojska kmalu, denimo v letu in pol, dobila še kakšno vozilo. Potrebovala pa bo še približno deset ali dvajset takšnih vozil, meni minister. Po njegovem mnenju »operativnost vojske v tem trenutku ni ogrožena, je pa naša obveza do zavezništva, da vzpostavimo srednjo bataljonsko bojno skupino.«

Na opozorilo Melite Župevc (PS), da je v preteklem mandatu tri leta poslušala o modifikaciji pogodbe, pa iz tega ni bilo nič, je Hojs zagovarjal ministrico, da je ta spremembo pogodbe poskušala doseči, a je bilo precej težav in nasprotovanj v sami vladi. »Tam, veste, so najprej sklenili, da se ne sme nadaljevati, dokler se kazenski postopki ne rešijo. Potem so v naslednji fazi odločili, da je treba počakati, kaj bodo rekli v Avstriji, in tako naprej,« je opozoril Hojs in dodal, da je ministrica iskala rešitev, kako zmanjšati število vozil, ki jih država kupuje, a je »na višji ravni obveljalo drugačno stališče«.

Odbor za obrambo se je danes seznanil z ravnanjem s 710 milijoni, ki jih država med letoma 2008 in 2015 načrtuje za vojaške razvojne programe, torej za osemkolesnike, izvidniška vozila, lahko transportno letalo, radarje, težka izvidniška vozila, protiletalski sistem, elektronskokomunikacijski sistem... V zadnjih dveh letih so bili, denimo, radarji dolgega dosega kupljeni in postavljeni na dveh krajih v Sloveniji, letos pa bodo začeli delovati, je povedal Hojs.