Uredili terapevtski vrt za ostarele

Novomeški dom starejših: Oddelek za dementne so razveselili dijaki lesarske in kmetijske šole.

Objavljeno
12. junij 2015 22.43
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Novo mesto – V novomeškem Domu starejših občanov so končali prenovo oddelka za stanovalce z demenco z ureditvijo terapevtskega vrta. Ta je uspeh medgeneracijskega sodelovanja, saj so za dvignjene gredice ter zasaditev zelišč in zelenjave poskrbeli dijaki dveh novomeških srednjih šol.

Novomeški dom starejših, ki je na začetku leta praznoval 35. obletnico delovanja, je med največjimi v državi. Začel je s 160 posteljami, zdaj v njem živi 350 starejših. Od teh jih je 58 z demenco, ki bivajo na posebnem oddelku. Od lani jeseni so ga povsem prenovili in v njem oblikovali štiri gospodinjske skupine za 14 ali 15 oskrbovancev. Vsaka ima dnevni prostor z gospodinjskim kotičkom, kjer si stanovalci lahko sami ali s pomočjo osebja pripravijo zajtrk in večerjo po želji, večkrat spečejo tudi pecivo. »Življenje poskušamo organizirati podobno kot v družini in aktivnosti prilagajmo njihovim zmožnostim in potrebam,« je povedala direktorica doma Milena Dular.

Stik z zemljo sprosti in pomirja

V okviru prenove oddelka za dementne stanovalce in novega koncepta bivanja se je porodila tudi ideja o ureditvi oddelčnega dvorišča z dvignjenimi gredicami. Štiri gredice so izdelali dijaki Srednje gradbene in lesarske šole, za zemljo in zasaditev zelišč in zelenjave pa so poskrbeli na Kmetijski šoli Grm in biotehniški gimnaziji. Vsaka skupina na oddelku bo skrbela za svojo gredo, ki se imenuje po imenu skupine, meta, melisa, timijan in rožmarin pa so zasajeni sredi posamezne grede.

Visoke grede bodo izboljšale kakovost življenja dementnih stanovalcev, saj jim po besedah vodje oddelka Carmen Papež vračajo možnost za neposreden stik z zemljo in delom na vrtu, ki ga je večina opravljala vse življenje. Stik z naravo, zemljo, lesom, rastlinami varovance z demenco sprosti in pomiri.

Posebna vrednost zadnje pridobitve je po mnenju direktorice ter ravnateljic obeh srednjih šol Damjane Gruden in Vide Hlebec medgeneracijsko sodelovanje, ki pri mladih razvija in krepi čut do sočloveka in prostovoljstva. S Šolskim centrom, v okviru katerega deluje tudi zdravstvena šola, dom sodeluje od začetka, z gradbeno in lesarsko šolo pa imajo zadnjih pet let skupne delavnice, v katerih dijaki in stanovalci doma družno ustvarjajo.