Uredniški kolegij Dela ogorčen nad ravnanjem uprave

Pričakuje preklic odločitve o prekinitvi delovnega razmerja z Dejanom Karbo.

Objavljeno
09. januar 2013 11.35
S. M., Delo.si
S. M., Delo.si

Na današnjem uredniškem kolegiju so se uredniki Dela dogovorili, da bodo od uprave Dela, d. d., terjali pojasnilo, zakaj je od novinarja Dejana Karba izsilila prostovoljno prekinitev delovnega razmerja.

Prav tako od uprave pričakujejo, da bo odločitev preklicala.

In tretjič, zahtevajo, da se kakršenkoli nadaljni postopek izpelje v skladu z veljavno zakonodajo.

Spomnimo, zakon o medijih v 21. členu določa, da se novinarju ne sme odpovedati delovnega razmerja ali prekiniti sklenjene pogodbe, zmanjšati plače, spremeniti statusa v uredništvu ali kako drugače poslabšati njegovega položaja zaradi izražanja mnenj in stališč, ki so v skladu s programsko zasnovo ter s profesionalnimi pravili, merili in standardi.

Danes bo mnenje podal tudi Aktiv novinarjev Dela, novinarji notranje politične redakcije in drugih redakcij Dela pa bodo napisali izjavo o nesprejemljivosti takšnega ravnanja uprave.

Poziv DNS in SNS

Tudi Upravni odbor Društva novinarjev Slovenije in Izvršni odbor Sindikata novinarjev Slovenije upravo Dela pozivata, da javnosti natančno pojasni razloge za prekinitev pogodbe o delovnem razmerju z novinarjem Dejanom Karbo.

Novinar je bil brez opozorila, v eni uri, z grožnjami, zastraševanjem in poniževanjem prisiljen v podpis sporazumne prekinitve delovnega razmerja.

Ob tem mu je bil preprečen posvet s sindikatom in odvetnikom. Z grožnjami izsiljena prekinitev delovnega razmerja je po mnenju novinarskih organizacij nična.

S stališča varovanja svobode govora in novinarske avtonomije pa je vsako odpuščanje novinarja še posebno občutljivo. Dopuščanje takšnega načina bi pomenilo, da je lahko vsak novinar pri opravljanju poklica kadarkoli odpuščen oziroma izpostavljen nepooblaščenim pritiskom, so zapisali v skupni izjavi.

Ob tem se poraja vprašanje, pišejo, zakaj uprava Dela, če ni bila zadovoljna z delom novinarja, ni uporabila regularnega postopka za prekinitev delovnega razmerja, ki ga predvideva zakon.

Dejan Karba pri opravljanju novinarskega poklica ni bil pravnomočno obsojen, poudarjajo, prav tako ni bilo ugotovljeno, da je kršil Kodeks novinarjev Slovenije ali notranja pravila družbe Delo.

Vse prispevke, tudi tiste, ki bi lahko veljali za sporne, je objavil skupaj in v dogovoru s svojimi uredniki. Prav način, na katerega ga je uprava odpustila, nakazuje, da nima argumentov za legalno prekinitev zaposlitve.

Novinarski poklicni organizaciji bosta uporabili vsa pravna sredstva za zaščito Dejana Karbe in spoštovanje novinarske poklicne avtonomije. Upravo dela pozivata, da umakne sporno in izsiljeno odpoved zaposlitve ter omogoči postopke, v katerih bo imel novinar možnost ustreznega pravnega varstva, sporočajo iz DNS in SNS.

Izjava IO ob prekinitvi delovnega razmerja z novinarjem Dejanom Karbo

IO Aktiva novinarjev Dela je glede primera Karba zavzel stališče, da hitropotezno, robustno, celo agresivno dejanje uprave, ki je včeraj (8.1.2013) pripeljalo do prekinitve delovnega razmerja z novinarjem, ni skladno niti z zakonom o medijih niti z dobro prakso, kakršno opredeljuje Statut Aktiva novinarjev Dela.

Glede na novinarjeve izjave tudi ocenjuje, da je »sporazumna« prekinitev delovnega razmerja izsiljena, zato nesprejemljiva in nedopustna. IO takemu ravnanju odločno nasprotuje, saj pomeni ekscesno prakso v zadevah, ki so sicer predmet profesionalne avtonomije, v primerih strokovnih nesporazumov (ali kršitev kodeksa) pa so predmet točno določenih in predvidenih postopkov znotraj uredništva in Aktiva.

Upravo torej poziva, da dejanje prekliče in da, če ima strokovne argumente proti novinarju Dejanu Karbi, na običajen način sproži ustrezne postopke in mu omogoči pošten zagovor.

Obrazložitev

Pravice članov Aktiva so profesionalno varovane v 9. členu Statuta Aktiva novinarjev Dela, ki predpostavlja poklicno avtonomijo novinarstva pred nedovoljenimi pritiski delodajalcev in urednikov, na drugi strani pa od novinarjev zahteva spoštovanje novinarskega kodeksa in zakona o medijih.

Po eni strani je IO dolžan skrbeti za spoštovanje etičnih in profesionalnih standardov novinarskega dela v časopisni hiši Delo, toda v 21. členu Statuta je jasno opredeljen tudi standard zaščite novinarjev pred pritiski uprave, urednikov, političnih interesov, poslovnih interesov in in interesov kapitala, kolikor so ti v nasprotju z etičnimi in profesionalnimi merili novinarskega poklica.

Aktiv Dela je lani sprejel kakovosten etični kodeks, tako da hišna merila obstajajo, po drugi strani je v veljavi 21. člen Zakona o medijih, ki novinarje varuje pred odpovedjo delovnega razmerja iz razlogov, ki niso utemeljeni v profesionalnih pravilih, merilih in standardih.

IO je prepričanja, da v primeru Dejana Karbe formalni razlogi za dejanje prekinitve delovnega razmerja niso izpolnjeni, vsebinski razlogi pa so nedefinirani, nejasni in nepojasnjeni. Tako nedefinirano stanje je mogoče rešiti le tako, da uprava prekliče prekinitev, da se novinar Karba vrne na svoje delovno mesto in da se tako v Uredništvu kakor v IO Aktiva izčisti slika o dejanski naravi problema.

IO se tudi boji, da je primer Karba le vrh ledene gore globljega profesionalnega problema, zato se bo v prihodnjih dneh vnovič sestal, zadeve preštudiral in o novem širšem kontekstu, v katerem se je znašlo Delo (in drugi mediji) podal svoje stališče.