Uredništvo RTVS obsodilo sovražne komentarje proti Jeleni Aščić

Na spletnih omrežjih se je na novinarko nacionalne televizije usul plaz žaljivih komentarjev.
Objavljeno
25. januar 2016 17.35
RTV tiskovna o odpuščanju
Pi. K.
Pi. K.

Ljubljana − »Uredništvo Informativnega programa najostreje obsoja sovražne in žaljive odzive, ki so jih na družabnih omrežjih sprožili, delili in se nad njimi celo navduševali nekateri gledalci proti avtorici sobotne oddaje Utrip Jeleni Aščić,« so sporočili iz RTVS v izjavi za medije.


Med osebami, ki so na omrežjih izražali žaljive in rasistične komentarje, so bili prvak opozicijske stranke SDS in nekateri poslanci te stranke ter oseba, ki je bila lani razglašena za eno od desetih najbolj vplivnih pravnic leta. Gre za dr. Lucijo Ušaj, ki je novinarko označila za »neitegrirano migrantko«. 

 Aščićeva je na facebooku zapisala, da jo taki zapisi ne prizadenejo na osebni ravni, a meni, da jih ne smemo ignorirati. »Ko sovraštvo postane del javnega diskurza oseb, ki imajo neki vpliv, je to znak za alarm,« je zapisala.

Po mnenju uredništva RTVS »gre za zavržno spodbujanje sovraštva in nestrpnosti, in to s strani ljudi z močnejšim vplivom na družbo.«

Oddaja Utrip, ki jo vodi omenjena novinarka, je na sporedu že od konca osemdesetih let in si je v tem času izborila status izrazito avtorske oddaje, ene redkih v programih RTV Slovenija, ki novinarjem omogoča tudi subjektivni, komentatorski pogled na dogodke minulega tedna. Zato so po besedah uredništva RTVS sovražni in žaljivi komentarji še toliko bolj obsojanja vredni, tako kot tudi njihovo širjenje.

»Vsaka oddaja in vsebina na javni televiziji je predmet javne presoje, vendar pa morajo tudi kritike upoštevati osnovne meje dostojnega in spoštljivega. Še toliko bolj je zato zavržno spodbujanje sovraštva in nestrpnosti v odzivih na naše oddaje in celo več, osebno na naše novinarje, ker jim pač morda ni všeč njihov priimek, ki ga širijo osebe s političnim in drugim močnejšim vplivom na družbo,« so še zapisali.