Salafisti se na Korantu zagotovo niso urili

Dolska občinska svetnica, ki noče biti imenovana, je zapisala, da Europol v originalnem poročilu ne omenja lokacije urjenja.

Objavljeno
27. januar 2016 13.05
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Dol pri Ljubljani − Zaradi poročanja nekaterih medijev o zbiranju in celo urjenju salafistov na Rekreacijskem centru Korant v občini Dol pri Ljubljani se je odzvalo tamkajšnje občinsko vodstvo, ki takšne nepreverjene trditve nekaterih medijskih hiš ostro zavrača. Tudi policija nima podatkov, da bi se na Korantu dogajale nevsakdanje reči.

O urjenju skrajnežev na priljubljeni izletniški točki ne le za domačine, ampak tudi za prebivalce bližnje in daljne okolice, vključno z Ljubljano, tamkajšnji župan Janez Tekavc o resničnosti navedb, ki so se razširile po skoraj dveh letih in pol od domnevnga dogodka, ne verjame.

»Po dosegljivih informacijah je Turistično društvo (TD) Dol pri Ljubljani v maju leta 2014 oddalo kočo za piknik večji skupini ljudi. Družina, ki je bila tisto popoldne na sprehodu na Ajdovščino, ni opazila nobenega orožja ali nenavadne dejavnosti. Opazili pa so, da je bilo na pikniku več moških z dolgimi bradami in zakritih žensk, sam prostor za piknik pa je bil razdeljen na moški in ženski del. O kakršnem koli urjenju ali postavljanju straž ni nobenih podatkov,« je za Delo povedal Tekavc.

Predsednik TD Dol pri Ljubljani in nekdanji občinski svetnik iz vrst SDS Jurij Kuhar je povedal, da so na Korantu doslej gostili že več piknikov, ki so se jih udeležili ljudje islamske veroizpovedi. Zatrdil je, da v maju leta 2014 takšnega piknika ni bilo.

»Tisti, ki je takšno informacijo poslal v javnost, naj javnosti zdaj točno pove, kaj bi se po njegovem mnenju lahko spornega dogajalo. Če pa je bilo takrat res kaj sumljivega, naj to razišče policija ali kriminalisti,« pravi Kuhar.

Dodaja, da ta kraj obiskujejo številni pohodniki, in če bi kdorkoli karkoli sumljivega zaznal, bi se to v Dolu pri Ljubljani, ki spada med manjša občinska središča, v katerem se ljudje med seboj dobro poznajo, zagotovo in zelo hitro razvedelo. Športne površine na Korantu, ki jih upravlja TD, lahko najeme vsak.

Odvisno od dneva v tednu, števila udeležencev in katere površine želi najeti (igrišča, igrala itd.) se cena giblje od 90 evrov do 250 evrov na dan. Na rekreacijskih površinah na Korantu so betonska ploščad za košarko, urejeno igrišče za odbojko na mivki, trim steza in nogometno igrišče.

Dolska občinska svetnica, ki noče biti imenovana, je zapisala, da Europol v originalnem poročilu ne omenja lokacije, kje se je domnevno srečanje tako imenovanih salafistov dogajalo, zato je dve leti stara novica ugledala luč sveta nekaj dni zatem, ko želijo severni sosedje zapreti mejo s Slovenijo.

Po njenem prepričanju je to po eni strani dobra propaganda za njihove državljane, po drugi strani pa za naše medije prikladen material za prihodnjih nekaj dni. V islamski skupnosti v Ljubljani na to temo niso hoteli dajati izjav. Tajnik muftija Nedžada Grabusa je rekel, da se to njih ne tiče ter da povsem zaupajo v delo policistov.

Dolski župnik Alojz Grebenc pravi, da od vernikov do njega ni prišla nobena informacija, ki bi nakazovala na kakšen nenavaden dogodek. Res pa je, pravi Grebenc, da se skoraj vsako pomlad v gmajni v Beričevem pojavijo Romi, ki tam nekaj časa bivakirajo, kakšno lipo malce olupijo in »pomagajo kmetom pospravljati poljske pridelke«.

Na generalni policijski upravi v Ljubljani je Vesna Drole za Delo povedala, da policija sproti spremlja pojave v povezavi z možnimi terorističnimi skupinami in v konkretnem primeru (Korant) se navedbe niso potrdile. Doslej se še nikoli ni potrdilo, da bi se na območju naše države urile kakršnekoli ekstremistične skupine, je povedala Droletova.