Uroš Rotnik do premoženja prek firme, ki je ni bilo

Hrvaški posli: Naši viri sklepajo, da je Dursu predložil lažne listine s pečatom hrvaškega tajkuna.

Objavljeno
09. november 2014 21.03
Slovenija, Ljubljana, 07.Oktober.2009, Bogdan Pušnik na novinarski konferenci Sklada za razgradnjo NEK. Foto: Igor Zaplatil/Delo
Vili Einspieler, Celje
Vili Einspieler, Celje
Celje – Odvetnik Mitja Jelenič Novak trdi, da je priprti Uroš Rotnik »prepričljivo« pojasnil, da vse pridobljeno premoženje izvira iz trgovanja z vrednostnimi papirji v Sloveniji in republikah nekdanje Jugoslavije. O zakonitosti izvora denarja ne sumijo le kriminalisti, ampak tudi Durs, ki Rotniku ni priznal, da je zaslužil tri milijone evrov na Hrvaškem.

Po navedbah naših virov je Uroš Rotnik, ki je bil od aprila 2003 do 11. novembra 2010 direktor Termoelektrarne Šoštanj (Teš), dokazoval, da je prek družbe Vrijednosnice Osijek, d. o. o., Alexandra Hrkača z vrednostnimi papirji, v katere je vložil 170.000 evrov, zaslužil kar tri milijone evrov, in sicer tudi v obdobju, ko družba ni bila registrirana za trgovanje z vrednostnimi papirji. Navedbe smo preverili na spletnih straneh Financijske agencije (FINA), prek katere so javno dostopni finančni izkazi hrvaških podjetij, in v hrvaškem sodnem registru.

Kronološki izpisek hrvaškega podjetja Vrijednosnice Osijek, d. o. o., oziroma podatki o preteklem in sedanjem statusu družbe, iz katerega so razvidne vse spremembe njenega poslovanja, dokazujejo, da Rotnik od Hrkača ni mogel pridobiti treh milijonov evrov, ker družba Vrijednosnice Osijek, d. o. o., do 16. 10. 1998 sploh ni obstajala. Iz tega je mogoče sklepati, da so ponarejene tudi tabele in pogodbe, ki jih je Rotnik predložil Dursu.

Iz zgodovinskega seznama, kot ga imenuje hrvaški sodni register, je namreč razvidno, da je bila v občini Darda 23. decembra 1997 ustanovljena družba Hrkač-Trade, d. o. o., ki je bila registrirana za posredovanje v trgovini in trgovini na veliko, poslovanje z nepremičninami ter raziskave tržišča in javnega mnenja. V družbo Vrijednosnice Osijek, d. o. o., se je preimenovala šele 10. oktobra 1998, vendar se predmet njenega poslovanja ni spremenil. Družba je dobila licenco za trgovanje z vrednostnimi papirji 15. februarja 1999, ko je spremenila tudi svoj sedež. Poleg kupovanja in prodaje vrednostnih papirjev se je med drugim registrirala tudi za posle posebne borzne trgovine in investicijsko svetovanje.

Listine prirejene za Durs

Naši viri na podlagi listinske dokumentacije sklepajo, da Rotnik ni prejel od Hrkača nobenega denarja in da je davkariji predložil ponarejene listine. Rotnik bi namreč lahko posloval z vrednostnimi papirji z družbo Vrijednosnice Osijek, d. o. o., šele od leta 1999, davčni upravi (Dursu) pa je predložil lažne listine, overjene s Hrkačevim pečatom, da je z njimi z družbo posloval že vse od leta 1996 in z vrednostmi papirji zaslužil tri milijone evrov.

Da je zakonitost tega denarja, ki ga je Rotnik domnevno prejel od Hrkača, več kot sporna, dokazujejo fotokopije pogodb o partnerstvu med Hrkačem in Rotnikom, ki jih je zadnji predložil davčnemu organu. Gre za pogodbo o partnerstvu iz leta 1996 in za tri anekse k pogodbi iz let 1997,1998 in 1999, tabele s prikazom trgovanja z vrednostnimi papirji iz obdobja 1996 do 2003 ter za fotokopijo Hrkačeve izjave, da je denar sprejel od Rotnika ter mu izročil zaslužek.

Iz fotokopij je namreč razvidno, da je Rotnik v letih 1996, 1997 in 1998 Hrkaču najbrž izročil gotovino v znesku 340.000 nemških mark, Hrkač pa jo je menda vložil v nakup vrednostnih papirjev prek družbe Vrijednosnice Osijek, d. o. o. Iz fotokopije izjave o prejetju denarja, datirane na 30. 10. 2003, je razvidno, da je Rotnik prejel od Hrkača šest milijonov konvertibilnih mark. Hrkač jih je menda zaslužil z denarjem, ki ga je vložil Rotnik, zaslužek pa mu je domnevno izročil 30.10. 2003 v Sarajevu.