Urošu Rotniku grozi plačilo dveh milijonov evrov davka

Davčni pregled pri Rotniku, ki ga je ta mesec doletela kazenska ovadba v zadevi Teš 6, je stekel konec leta 2012.

Objavljeno
30. oktober 2014 11.59
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Velenje - Davčni inšpektorji naj bi ugotovili, da so premoženje in sredstva, ki jih je med letoma 2007 in 2011 porabil nekdanji direktor Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Uroš Rotnik, za več kot štiri milijone evrov presegla njegove dohodke. Zato Rotniku zdaj grozi plačilo dveh milijonov evrov davka, danes poroča časnik Dnevnik.

Po navedbah časnika naj bi Finančna uprava RS (Furs) pri Rotniku ugotovila, da se je obseg njegovega premoženja v nepremičninah in na bančnih računih samo med letoma 2007, ko se v Tešu objavili razpis za dobavo tehnološke opreme za blok šest, in 2011, ko Rotnik ni bil več na čelu elektrarne, povečal za več kot milijon evrov - z dobrih 300.000 na 1,4 milijona evrov.

Inšpektorjem naj bi omenjal le zneske med 200.000 in 900.000 evri

Davčni pregled pri Rotniku, ki ga je ta mesec doletela kazenska ovadba v zadevi Teš 6, je stekel konec leta 2012. Le pol leta prej je Rotnik v prijavi premoženja, ki jo je poslal še tedanji Davčni upravi RS (Durs), navedel, da ima v sefu v poslovalnici ene od bank v Velenju 3,3 milijona evrov gotovine.

»Te po podatkih, ki naj bi jih pridobili na finančni upravi, zdaj ni (več) v omenjenem sefu. Toda kljub temu, da postopek proti Rotniku traja že več kot leto in pol, po informacijah iz virov blizu finančne uprave še vedno ni znano, koliko gotovine sploh ima in kje je ta denar. Pri vprašanjih o gotovini naj bi inšpektorjem tako omenjal le zneske v razponu med 200.000 in 900.000 evri. Da je Rotnik v treh razgovorih na davčni upravi vsakič znova omenjal drugačen znesek gotovine, ki jo ima v lasti, je opozorila tudi protikorupcijska komisija,« navaja Dnevnik.

Po podatkih časnika je Rotnik za 270.000 evrov kupil apartmajski stanovanji v Moravskih Toplicah in na Krku. Ne na eni ne na drugi nepremičnini ni vpisanih hipotek. Več kot milijon evrov naj bi nekdanji prvi mož Teša vložil tudi v nakupe delnic in različne sklade. Enak znesek naj bi nakazal še svojim staršem. V omenjenem obdobju je Rotnik postal tudi lastnik novega osebnega vozila znamke Audi A6, ki stane okrog 50.000 evrov.

Preberite tudi: Teš 6 - slovenski energetski posel desetletja