Fenomen bivših: stari župani se vračajo

Začetek volilne kampanje: Z novimi obrazi se bodo bodli tudi »nekdanji« župani – Kandidatov v mestnih občinah tretjino manj
Fotografija: Kmalu bodo spet volitve. FOTO: Blažž Samec
Odpri galerijo
Kmalu bodo spet volitve. FOTO: Blažž Samec

Medtem ko je lokalna politika v Novem mestu, Velenju in Murski Soboti aktualnim županom komaj našla tekmeca, vlada pred županskimi vrati Ptuja, Kranja in Kopra precejšnja gneča; večjih pretresov pa v volilni kampanji, ki bo trajala do 16. novembra do polnoči, ni pričakovati v »mestnem trojčku« Celje, Nova Gorica in Slovenj Gradec.

Infografika
Infografika


Glede na to, da smo Slovenci na čelu občin naklonjeni »preverjenim« obrazom – leta 2014 smo ponovno izvolili 85 odstotkov nekdanjih županov –, volivcem v Celju, Novi Gorici in Slovenj Gradcu, Novem mestu, Velenju, Murski Soboti in Kopru 2. decembra po župana, kot kažejo neuradne stavnice, ne bo treba še v drugi krog. Ta bo bolj verjeten v Kranju in na Ptuju, kjer se zdajšnja župana poslavljata.

FOTO: Večer
FOTO: Večer



 

Manj kandidatov, ker ni pravega kadra?


Za tretjino manj županskih kandidatur v mestnih občinah (MO) kakor v volilnem letu 2014, ko so se v MO za prvega moža potegovali 104 kandidati, za Alema Maksutija, strokovnjaka za politično komuniciranje, ne pomeni, da je politika za Slovence manj zanimiva: »To je eden od dokazov, da ima država razmeroma omejen politični kader. Sicer pa politika postaja vse bolj zanimiva, ker še vedno omogoča moč in vpliv, posredno pa tudi denar.« Kljub temu Maksuti ni pričakoval tolikšnega števila pretendentov za prevzem oblasti, kot jih je v Mariboru: »Očitno je politika tam tako razdrobljena, da gredo na volitve vsak s svojim kandidatom, ti pa s predpostavko, da bodo naredili več kot predhodnik.«
Če bi 30-odstotni upad županskih kandidatur v MO preslikali na vseh 212 občin, bi se na tokratnih volitvah merilo okrog 500 kandidatov; pred štirimi leti jih je bilo 811. A županovanje očitno ni takšna »môra«. Od leta 1994, ko smo reformirali lokalno samoupravo, se v sedlu še vedno drži enajst takratnih županov.

Foto: Aleš Černivec
Foto: Aleš Černivec



 

Ženski in »šerifovski« princip


Po volitvah 2014 je bilo od 108 kandidatk za županjo v 212 občinah izvoljenih le šestnajst. V MO letos kandidira le devet žensk od 74 kandidatov. V 23 letih sta mestno občino doslej vodili le dve ženski – obe Ljubljano: po Viki Potočnik (1997–2001) še Danica Simšič (2002–2006). O vzrokih, da je premalo žensk na čelu vseh občin, ne le mestnih, Haček pravi: »Najbrž gre za kombinacijo pozornosti javnosti, ki si je mnogi kandidati, ne le ženske, ne želijo, ter časovno napornega vodenja velikih občin, pri čemer se morajo ženske zavestno odpovedati času, ki bi ga sicer namenile družini in otrokom.« Maksuti dodaja še »šerifovski« vidik politike, v kateri »v kontekstu denarja namesto v kontekstu referenc« že lep čas dominirajo moški.

Komentarji: