Ustavno sodišče: Uredba o vadišču Poček nezakonita

Razveljavitev začne veljati čez eno leto, vlada pa ima do takrat čas, da postopek izpelje zakonito.

Objavljeno
19. december 2017 16.37
mpi poček
L. Z., STA
L. Z., STA
Ljubljana - Ustavno sodišče je razveljavilo uredbo o državnem prostorskem načrtu za osrednje vadišče Slovenske vojske Postojna, saj ta po mnenju sodnikov ni bila sprejeta zakonito. Razveljavitev začne učinkovati čez eno leto, vlada pa ima do takrat čas, da postopek sprejemanja državnega prostorskega načrta izpelje zakonito.

Občinski svet Občine Postojna je namreč na ustavnem sodišču izpodbijal zakon o umeščanju prostorskih ureditev državnega pomena v prostor, zakon o vodah ter uredbe o državnem prostorskem načrtu za osrednje vadišče Slovenske vojske Postojna.

Medtem ko je ustavno sodišče odločilo, da obe zakonski besedili, ki jih izpodbijala občina, nista v neskladju z ustavo, pa je razveljavilo omenjeno uredbo o vadišču Poček. Obenem so ustavni sodniki sklenili, da začne razveljavitev učinkovati eno leto po objavi odločbe. Za takšno rešitev so se odločili zato, da bi vladi zagotovili dovolj časa, da postopek priprave državnega prostorskega načrta izpelje zakonito.



Foto: Mavric Pivk/Delo

Uredbe o vadišču Poček namreč vlada po mnenju ustavnih sodnikov ni sprejela v skladu z zakonom o umeščanju prostorskih ureditev državnega pomena v prostor. Ta namreč določa, da mora vlada na predlog državnega prostorskega načrta pridobiti mnenje državnih nosilcev urejanja prostora ter nanj argumentirano odgovoriti.

Tega pa vlada v primeru sporne uredbe ni storila. Agencija RS za okolje je namreč v postopku sprejemanja uredbe izdala dve negativni mnenji. Na usklajevalnih sestankih na ministrstvu za infrastrukturo in prostor konec leta 2012 so se sicer dogovorili za dopolnitev strokovnih podlag v primeru, da ministrstvo za obrambo zagotovi ustrezna sredstva. A do dopolnitve ni prišlo, vlada pa je gradivo za državni prostorski načrt kljub temu štela za usklajeno, je opozorilo ustavno sodišče.

Zato je uredba v neskladju z zakonom o umeščanju prostorskih ureditev državnega pomena v prostor, posledično pa tudi s 153. členom ustave, po katerem morajo biti podzakonski akti v skladu z ustavo in zakoni.



Foto: Mavric Pivk/Delo