Uvoz štirih zdravnikov iz EU za UKC Maribor

Iskanje štirih anesteziologov in ustanovitev komisije, ki bo opredelila kadrovske normative.

Objavljeno
20. januar 2016 20.16
Diana Zajec
Diana Zajec
Ljubljana – Pri reševanju pomanjkanja anesteziologov so se včeraj ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, direktor UKC Maribor Gregor Pivec in predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina odločili za dvojni urgentni ukrep. Za ustanovitev komisije, ki bo opredelila kadrovske potrebe, in za uvoz štirih zdravnikov iz EU.

Zagotavljanje kakovosti in varnosti pri operacijah je zaradi pomanjkanja anesteziologov v mariborskem UKC postalo skoraj nemogoča naloga. Ker so v zadnjem času mnogi odšli čez mejo, je problem postal nevzdržen. Kaže se tudi v precej manjšem obsegu dela: v poldrugem mesecu se je zmanjšal za 2,7 odstotka, to je 570 operacij manj. Dolgoletnemu direktorju Pivcu je svet zavoda pred kratkim ponovno izrekel zaupnico za še en mandat, »ker je imel dober program«, pravi ministrica. V strokovnih krogih pa direktor prave podpore nima, zato se tudi reševanje problemov zdi težko izvedljivo.

»Rešitev problema ne moremo iskati v pogodbah z anesteziologi iz sosednjih bolnišnic, ampak v pogodbah za redno delo in v usposobitvi specializantov,« pravi Pivec. Po njegovem mnenju bi štirje anesteziologi iz EU odpravili nevzdržne razmere, čeprav še ni jasno, kako premostiti jezikovne težave; ena od začasnih rešitev naj bi bili prevajalci. Zdravniška zbornica je skeptična, a pri tako akutnem pomanjkanju kadra bi bil takšen ukrep, tako Možina, upravičen.

V Mariboru imajo 18 specialistov anesteziologije (eden med njimi namerava kmalu zamenjati delodajalca), delovišč pa je 24. Od 26 specializantov (štirje bodo končali specializacijo letos) jih zdaj, pravi Pivec, 22 že lahko vključijo v delo v dežurni službi, zato bi jih »lahko vključili tudi v redno delo, seveda ob nadzoru starejših specialistov«.

Pa jih bodo, glede na nevzdržne delovne razmere, sploh lahko prepričali, da ostanejo v UKC Maribor? »Plačni sistem je limitiran, zato jih z denarjem ne bomo mogli zadržati; to bomo poskušali doseči tako, kot je bilo do zdaj – s kakovostnim delom,« trdi direktor, ki se za nastale razmere čuti odgovornega le zato, ker »nisem bolj vztrajal pri opozorilih o resnosti razmer, ki sem jih dajal že od leta 2011«. In kako je z obljubljeno pomočjo anesteziologov ljubljanskega UKC? Od 18, ki so bili pripravljeni pomagati v prostem času, ima Maribor pogodbo le še z osmimi.