V Areni Celje bo prijetno le med prvenstvom

Mesta še ni zajela športna mrzlica, a lepotičenje je v polnem teku

Objavljeno
08. avgust 2013 16.26
EUROBASKET CELJE
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Celje - Manj kot mesec dni je do začetka tekem celjske skupine EuroBasketa, kjer bo igrala tudi Slovenija, celo meščanom in mestu sicer naklonjeni mestni časopis Celjan pa se je že obregnil ob dejstvo, da pred košarkarskim prvenstvom ni kakšne posebne mrzlice. A celjski organizatorji zagotavljajo, da bo kmalu drugače.

Po zahtevah FIBA dvorano Zlatorog pod Golovcem, začasno preimenovano v Areno Celje, še urejajo, saj med turnirjem prejšnji teden v njej ni bilo niti prezračevalnega sistema in prostorov za novinarje. V središču mesta ob Krekovem trgu med železniško postajo in hotelom Evropa, kjer bo nastanjena sedma sila, pa pred bifejem posedajo upokojenci. Nad njimi pročelje Celjskega doma krasi ogromen dres slovenske reprezentance. To, ob nekaj panojih v primestnih naseljih in tematskih spominkih v izložbah dveh knjigarn, je za zdaj vse, kar opozarja na največji športni dogodek zadnjih let v Celju.

Prilagoditev Arene Celje zahtevam FIBA in inšpekcij se nadaljuje. Stala bo pol milijona evrov. Celje, ki je prireditev dobilo brez plačila kotizacije, bo iz proračuna namenilo 320.000, fundacija za šport pa bo za tri projekte v dvorani dodala 120.000 evrov.

»Klimatsko napravo si bomo za čas prvenstva izposodili, 16. avgusta bomo začeli urejati tudi prostor za novinarje,« pravi Ivan Pfeifer z občinskega zavoda ZPO. Postavili so že nove semaforje, obnovili parket, povečali osvetljenost in zagrnili okna, s čimer so izboljšali akustiko, povečali so energetsko postajo in vgradili agregat za neodvisno napajanje, poskrbeli za varnost in povišali tuše in odprtine vrat. Košarkarji so pač visoki ... Namestiti so morali ledomate, urejajo prostore za športnike, sodnike, masažo pa vso informacijsko in komunikacijsko opremo. »Ta bo tudi po prvenstvu ostala v dvorani,« dodaja Pfeifer.

Pred dvorano bodo točili le pijačo sponzorjev in tam bo tudi ekran z neposrednim prenosom srečanj v dvorani. Pod Golovcem bo torej neuradna navijaška cona. Uradna in večja, z več dogajanja, bo v približno tri kilometre oddaljenem starem mestnem jedru Celja. Od tam do dvorane in nazaj bo med prvenstvom vsak dan med 13. in 23. uro vozil brezplačni cestni vlakec.

Navijaška cona na Krekovem trgu bo odprta med 11. in 23. uro, obiskovalci bodo tekme spremljali na velikem led zaslonu, na voljo pa jim bodo tudi gostinske storitve. »Pripravljamo dinamičen animacijski program. Čez dan mete na koš, igre dva na dva in mokro zabavo. Ob večerih pa koncerte slovenskih skupin, med njimi Tabu, Mi2 in Nude, nastopili bodo tudi akrobati Dunking Devils,« so povedali na Zavodu Celeia.

Med prvenstvom bodo v mestu na stojnicah na voljo slovenski rokodelski in živilski izdelki, na Trgu celjskih knezov pa bo na ogled razstava o zgodovini celjske košarke. Na Mestni občini Celje že sprejemajo prošnje gostincev za podaljšan delovni čas. Izdali bodo enodnevna dovoljenja za obratovanje do pete ure zjutraj.

Celje za tako veliko prireditev nima dovolj turističnih postelj, zato bo večina navijačev nastanjenih v Laškem, kjer bo tudi večina reprezentanc, na Dobrni, v Zrečah, kjer bosta slovenska in španska reprezentanca, v Žalcu ter v zasebnih prenočiščih. Marko Sikur iz Palme, uradne turistične agencije EuroBasketa, pravi, da je v Celju vse zasedeno, v okolici pa je še nekaj malega prostora. Prijavljeni so že navijači iz Češke in Poljske, nekaj manj iz Gruzije, v drugi polovici avgusta pričakujejo več prijav iz Španije, navijači iz Hrvaške pa bodo Celje večinoma obiskali le za en dan.