V Avstriji zaposleni Slovenci proti ukinitvi posebne olajšave

Na protestnem shodu v Apačah se je zbralo več kot 2500 ljudi. Doplačila dohodnine v Sloveniji bodo po novem višja za od 1500 do 5000 evrov.

Objavljeno
04. januar 2014 21.33
oba_protest apace
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA
Apače - Civilna iniciativa Apače je v Apačah pripravila shod delovnih migrantov, zaposlenih v Avstriji in drugih državah. Po navedbah organizatorjev se je shoda udeležilo več kot 2500 ljudi, izrazili pa so protest proti noveli zakona o dohodnini, s katero je DZ na predlog vlade 1. januarja ukinil posebno olajšavo za čezmejne delavce.

Kot je za STA po shodu povedal predstavnik iniciative Dušan Cvetko, je ukinitev olajšave najbolj prizadela delavce z nižjimi osebnimi dohodki. Za slednje bodo namreč doplačila dohodnine v Sloveniji po novem višja za od 1500 pa vse do 5000 evrov.

Po besedah Cvetka si bo zato iniciativa v prihodnje prizadevala, da skupaj z vlado najdejo primerno rešitev, po kateri slovenski delavci, ki delajo v Avstriji, ne bi bili dvojno obdavčeni. Tako namerava iniciativa v prihodnjih mesecih nadaljevati pogovore z ministrstvom za finance, pri čemer bodo skušali najti rešitev, ki ustavno ne bi bila sporna in jo imajo tudi druge države članice EU. Ukinitev olajšave, ki jo je želela ukiniti že prejšnja vlada, je namreč maja letos vladi naložilo ustavno sodišče.

Ukinitvi olajšave je oktobra nasprotovala tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije. Kot so takrat opozorili v zvezi, so posebno osebno olajšave za dohodke čezmejnih delovnih migrantov uvedli z namenom zmanjšanja davčne obremenitve oz. doplačil dohodnine od dohodkov iz delovnega razmerja, ki jih ti delavci prejemajo pri tujih delodajalcih. Ugotovljeno je bilo namreč, da je predvsem pri tistih, ki delajo v Avstriji - med njimi je večina Pomurcev - prihajalo do razmeroma visokih doplačil dohodnine v Sloveniji.

Tokratni shod ni bil prvi tovrstni shod, saj se je podoben odvil že decembra leta 2012. Po neuradnih ocenah je delavcev migrantov, ki živijo v Sloveniji, na delo pa se dnevno ali tedensko vozijo v Avstrijo, od 12.000 do 15.000.