V celjskem mestnem svetu naglica za svetnico

Nadomestno svetnico so imenovali tako hitro, da ministrstvo za javno upravo zahteva pojasnila.

Objavljeno
04. november 2014 17.34
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Celje – Na svojih drugih sejah v novem mandatu se te dni sestajajo občinski sveti ter po potrebi imenujejo nadomestne člane. V Mestni občini Celje so to opravili že na konstitutivni seji mestnega sveta, čeprav jim to prepoveduje lastni poslovnik.

Naglica pri imenovanju svetnice Milene Čeko Pungartnik (SLS) na mesto Bojana Šrota (SLS), ki je petič prevzel župansko mesto, vzbuja vprašanja, zakaj se je tako mudilo. Podpredsednica celjske občinske volilne komisije (OVK) in direktorica mestne uprave Tina Kramer pravi, da zakon o lokalni samoupravi ne prepoveduje imenovanja nadomestnega člana že na konstitutivni seji.

Vsi mandati so bili potrjeni s samo dvema glasovoma proti

Ker je Bojan Šrot na seji izjavil, da se odpoveduje mestu svetnika in sprejema mandat župana, ter se odpovedal pritožbi na ugotovitveni sklep, so sejo mestnega sveta prekinili. V odmoru se je sestala OVK, obvestila kandidatko SLS, da je Šrotov mandat prešel nanjo. Ker ga je takoj sprejela, niso čakali osem dni in so na isti seji potrdili tudi njen mandat.

»Svetnik Vinko Skale je temu nasprotoval z navajanjem navodil ministrstva za javno upravo (MJU). A vsi mandati so bili potrjeni s samo dvema glasovoma proti. MJU nam pogosto pošilja navodila, a zakon si včasih razlagajo po svoje, mi pa si ga smemo po svoje. Enako so v Celju nadomestne mandate že na konstitutivni seji potrjevali tudi pred štirimi leti, pa ni bilo težav,« razlaga Kramarjeva.

Na MJU, ki je 28. oktobra zaradi tega od kabineta župana Šrota zahtevalo pojasnilo o izvedbi seje, so včeraj razložili: »Možno je, da bi po tem, ko je mestni svet sprejel ugotovitveni sklep o prenehanju funkcije mestnega svetnika zaradi nezdružljivosti funkcij župana in mestnega svetnika, župan po vročitvi pisnega sklepa podal izjavo, da se odpoveduje pravici do vložitve tožbe. S tem bi se omogočila hitrejša nadomestitev manjkajočega mestnega svetnika. Vendar morata občinska uprava in OVK poskrbeti, da so ta dejanja vnaprej pripravljena. Upoštevati je treba tudi zakonske določbe in pravilen vrstni red dejanj.«

»Pojasnilo MO Celje je zavajanje in sprenevedanje«

Svetnik Skale (SMC) pa je včeraj ponovno zavrnil trditve MO Celje, da priporočila MJU glede izvedbe konstitutivne seje niso obvezujoča in da gre za hude in neresnične očitke o županovem zavajanju svetnikov in o nezakonitostih na prvi seji MS MO Celje.

»Pojasnilo MO Celje v torkovem Delu je nadaljnje zavajanje in sprenevedanje. MJU je MO Celje 28. oktobra opozorilo, da pri priporočilih ne gre le za neobvezno stališče, ampak so pripravljena na podlagi zakona o lokalni samoupravi in zakona o lokalnih volitvah. Poslovnik MS MO Celje v 9. členu določa obvezni dnevni red konstitutivne seje, o katerem se ne razpravlja in ne odloča. Na obveznem dnevnem redu konstitutivne seje ni potrditve nadomestnega člana, kar je povsem logično, saj ta točka ne more biti obravnavana na konstitutivni seji,« je povedal Skale.