V Cerknici elektriko pričakujejo v nedeljo, del Postojne v petek zvečer

Delavci se bojijo močnega južnega vetra, ki bo po napovedih pihal v petek in bi lahko porušil že popravljeno.

Objavljeno
06. februar 2014 19.55
Dopisniki Dela
Dopisniki Dela

Ljubljana – »To so zares težki dnevi. Kar smo prejšnje dni čez dan popravili, se je v nočeh zaradi žleda in snega zopet pokvarilo,« je povedal predsednik uprave Elektro Gorenjska Bojan Luskovec. Delavci se bojijo močnega južnega vetra, ki bo po napovedih pihal danes in bi lahko porušil že popravljeno.

Elektro Ljubljana: V Cerknici elektrika že v nedeljo?

Na območju Elektra Ljubljane je žled povzročil dodatne okvare na nekaterih že popravljenih delih elektroomrežja. Brez elektrike je več kot 16.000 odjemalcev. Predsednik uprave Elektra Ljubljana Andrej Ribič za Delo: »Stanje na terenu je skrb zbujajoče, a se trudimo, da bi ljudem čimprej zagotovili elektriko«.

Najhuje je bilo danes na območju Cerknice. Na trasi 2 x 110-kilovoltnega daljnovoda Vrhnika–Logatec sta se podrla nadomestna stebra, rezervnih pa nimajo več. Električarji nameravajo do nedelje zjutraj usposobiti daljnovoda do Logatca in do Cerknice. Čeprav je ponekod močno poškodovano tudi nizkonapetostno omrežje do stanovanjskih hiš, po napovedih Ribiča z njegovim popravilom ne bi smelo biti težav, tako da bodo odjemna mesta tudi na območju Cerknice predvidoma že do nedeljskega večera pod napetostjo. Na terenu je več kakor 600 električarjev; tudi tisti iz pisarn, ki nosijo malico ali kuhajo čaj za prezeble delavce, pravi Ribič. Po prvih neuradnih ocenah je škode na dobrih tisoč kilometrov dolgem poškodovanem elektroomrežju med pet in deset milijonov evrov, a bo ta verjetno še občutno višja, ocenjuje Ribič.

Elektro Primorska: Uničenih 70 odstotkov daljnovodov

Še mesec ali dva bodo delavci Elektra Primorska potrebovali, da bodo vsaj za silo na omrežje priklopili vse objekte, ki so ostali v temi. Danes je bilo na Notranjskem in Severnem Primorskem brez elektrike še skoraj 6000 odjemalcev, medtem ko je več kot sto večjih dizelskih generatorjev, priključenih na transformatorske postaje, preskrbovalo 5000 odjemalcev. Uničenih je kar 70 odstotkov oziroma 170 kilometrov daljnovodov in 125 kilometrov nizkonapetostnega omrežja. Še preden je led v sredo popoldne še bolj uničil električno infrastrukturo, so v družbi škodo ocenili na 12,5 milijona evrov.

Otoplitev je danes sicer poskrbela za vsaj za silo spodobnejše delovne pogoje dobrih 200 električarjev na terenu. Ti so v sredo skorajda našli rešitev, da bi Postojno končno povezali s Pivko, kjer je žled podrl kar osem 110-kilovoltnih stebrov, nato pa so se zrušili še štirje, zato so se morali umakniti. Če bo vse po sreči, bi lahko vsaj del Postojne elektriko dobil nocoj.

Razmere so še naprej zelo slabe na Vojskem, kamor se električarjem sploh še ni uspelo prebiti. Višji predeli Cerkljanskega s tamkajšnjim smučiščem vred bodo brez pomoči generatorjev še dolgo v temi. Na Tolminskem je najslabše na Šentviški planoti ter na območju Tolminskega in Kanalskega Loma. »Še vedno je težava dostopnost zaradi podrtega drevja na cesti in vodih. Delo je zelo nevarno, zato bomo tudi za najbolj nujno in improvizirano preskrbo ponekod potrebovali še nekaj dni,« je poudaril direktor sektorja za distribucijsko omrežje Elektra Primorska Radko Carli.

Elektro Gorenjska: Vrtimo se v krogu

»To so zares težki dnevi, polni stresa. Kar smo v prejšnjih dneh čez dan popravili, se je v nočeh zaradi žleda in snega zopet pokvarilo. Ustavimo se pri številu tisoč (število odjemalcev, ki nimajo oziroma imajo moteno preskrbo z električno energijo), a potem noč naredi svoje. In tako se vrtimo v krogu,« je povedal predsednik uprave Elektro Gorenjska Bojan Luskovec.

Popoldne je bilo brez elektrike 4000 odjemalcev. Na vprašanje, kdaj bi lahko priključili vse, je odgovoril, da bi ob padcu temperatur lahko do sobote to število padlo pod tisoč. Motnje bodo še zaradi spreminjajočih se vremenskih razmer – padlo naj bi še več dreves in poškodovalo daljnovodne povezave.

»V kombinaciji z agregati si prizadevamo zagotoviti elektriko prav vsem. Na prizadetih terenih so ljudje izredno razumevajoči, saj vedo, da če je zaprta cesta in porušen daljnovod, ni električne energije. Tudi pohvale dobimo in vidimo, da nas ne dojemajo kot tiste, ki le izstavljamo račun za elektriko. Doživljamo tudi pozitivne zgodbe. Tako nam je avtoprevoznik ponudil agregat za območje, kjer ga ljudje potrebujejo,« je povedal Luskovec. Elektro Gorenjska ima tudi pet svojih agregatov, moči od sto do 500 kilovatov, enega so v soboto posodili na Primorsko.

Območje Kokre je za električarje še neraziskano, vodi so zelo razvejani, zaradi nevarnosti pa tam ni mogoče opravljati sanacijskih del. Na Jezerskem za preskrbo skrbi agregat, Bojana Luskovca pa poleg Kokre skrbita še Sopotnica in Zminec na območju Škofje Loke. Škoda je po njegovih besedah ocenjena na 500.000 evrov. »Po popisu lokacij in ko bodo izdelani projektantski računi, pa sem prepričan, da bo škode vsaj za milijon evrov.«

Elektro Celje: Le še peščica brez elektrike

Na območju Elektro Celje, je bilo danes brez elektrike še manj kot odstotek vseh odjemalcev, 1673. »Največ težav je še vedno na območju Velenja, Savinjske doline in na Koroškem. Zaradi otoplitve so se manjše okvare ponovno pojavile na območju Krškega,« je povedal predsednik uprave Elektra Celje Rade Knežević. »Če ne bo nadaljnjih poslabšanj vremena in novih okvar, računamo, da bomo do konca tedna električno energijo iz omrežja zagotovili večini odjemalcev.«

Elektro Maribor: Delo postaja vedno zahtevnejše

»Ne moremo napovedati, kdaj bodo vsi naši odjemalci preskrbljeni z električno energijo,« je povedal predsednik uprave Elektra Maribor Boris Sovič. Danes jih je bilo na območju Elektra Maribor brez napajanja še skoraj 5000. Po Sovičevih besedah je vsak dan na terenu skoraj 300 ljudi. »Je pa res, da postaja delo vedno zahtevnejše, ker prodiramo proti višje ležečim predelom, ki so tudi topografsko zelo zahtevni.« Dopisniki