V Clevelandu za SDS kar 75 odstotkov volivcev

Na diplomatsko-konzularnih predstavništvih je zmagovalka SDS pred NSi. Svoj glas je oddalo 2561 volivcev, 2473 glasovnic je bilo veljavnih.
Fotografija: Janez Janša je prepričal največ volivcev v tujini. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Janez Janša je prepričal največ volivcev v tujini. FOTO: Matej Družnik

Ljubljana – V Državni volilni komisiji so glasovnicam z nedeljskega glasovanja na parlamentarnih volitvah prišteli še glasove z diplomatsko-konzularnih predstavništev (DKP).



Na diplomatsko-konzularnih predstavništvih so volivci 260 glasov namenili Levici, 244 stranki SD in 192 SMC. LMŠ se je s 134 glasovi uvrstila na šesto mesto, sledile pa so Stranka Alenke Bratušek (77 glasov), Pirati (50 glasov), Desus (49 glasov), SNS (48 glasov), SLS (39 glasov) ter Andrej Čuš in Zeleni Slovenije (38 glasov).
 

V Buenos Airesu za SDS 53 odstotkov


Dobra država, Združena levica, Gospodarsko aktivna stranka, Solidarnost, Stranka Slovenskega naroda, Zedinjena Slovenija, Združena desnica, Za zdravo družbo, Socialistična partija Slovenije, Lista Novinarja Bojana Požarja, GibanjeSkupajNaprej in Naprej Slovenija so prejele po manj kot 30 glasov.

Zmagovalka volitev SDS je največ volivcev prepričala v Clevelandu v ZDA, kjer je zanjo glasovalo kar 75 odstotkov volivcev. V argentinskem Buenos Airesu jih je za SDS glas oddalo 53 odstotkov, skoraj 42 odstotkov tamkajšnjih volivcev pa je izbralo NSi. Vse druge stranke so skupaj dobile le okrog pet odstotkov glasov.
 

SD slavil v Sarajevu in Beogradu


Medtem pa so na nekaterih diplomatsko-konzularnih predstavništvih volivci večinsko podprli druge stranke. SD je, denimo, prepričala največ volivcev v Sarajevu (28 odstotkov) in Beogradu (14 odstotkov), SMC pa 20 odstotkov volivcev v Bruslju.

Izidom državnozborskih volitev so tako prišteti glasovi s tistih veleposlaništev, kjer je bilo oddanih več kot deset glasovnic.

Več iz te teme:

Komentarji: